Razvojna strategija općine Oriovac

grb

Vodič za građane - proračun za 2024.

proracun

TZ Meridiana Slavonica - vodič

corona

Izjava o pristupačnosti internetske stranice

kalendar

DVD Živike-Pričac obilježio 70 godina postojanja

energija

5.7.2020. kroz selo Živike i Pričac odjeknula je budnica koja je po protokolu najavila veliki događaj za ova dva mjesta. Naime svojim je požrtovnim radom DVD koji ondje djeluje dočekao svojih okruglih 70 godina postojanja i djelovanja.

Svečanost su uveličala mnoga vatrogasna društva iz okolinih mjesta, a gotovo da je svaki miještanin imao svoj zadatak u ovoj zahtjevnoj organizaciji. LIjepo vrijeme omogućilo je da se cjelokupni program, koji se sastojao od budnice, svete mise, polaganja vijenaca, javne vatrogasne vježbe, svečanog mimohoda, postrojavanja, sjednice i ručka, odvije neometano i prema protokolu.
Osim vatrogasnih društava, događaj su uveličali i predsjednik Vatrogasne zajednice općine Oriovac, Antun Jošić, načelnik Općine, Antun Pavetić, Predsjednik Općinskog vijeća, dr. Josip Jagodar te predsjednik Vatrogasne zajednice BPŽ, g. Milan Šulter.
U svojim obraćanjima gosti su istaknuli ponos na rad ovog Vatrogasnog društva, a sve je prisutne o prošlosti, njegovom osnutku i razvoju izvijestio tajnik DVD-a, Đuro Vinković čiji govor citiramo u cijelosti:
"Otprilike u ovo vrijeme, točnije, 7. srpnja 1950 godine kovač i trgovac Mijo Kereković okuplja grupu mještana i osniva dobrovoljno vatrogasno društvo Živike. Početak je bio iznimno zahtjevan i težak, u selu nije bilo adekvatnog prostora za okupljanje građana osim stare stražare i prostorija osnovne škole. Uz pomoć učiteljice Olge Špoljarić Margetić koja je stala uz mještane i pomogla im u njihovim nastojanjima za radom DVD - a uspijevaju se odraditi razni programi korisni ne samo za društvo, nego i za cijelu zajednicu. Tijekom vremena rada, društvu se priključuju i mještani mjesta Pričca. Uz stalan rad društva na raznim poljima za prvog predsjednika izabran je Mijo Kereković, zapovjednik Antun Kereković- Brko, tajnik Ivan Kereković od kapele, blagajnik Josip Vukelić. U upravnom odboru su bili i Josip Hren, Đuro Margetić, Vinko Kereković – Verauz, Slavko Dragosavljević, Luka Kereković – Klajića, Vilim Babić, Antun Buretić i Pavo Vinković. Neizravan povod za osnivanje društva bio je požar na štaglju molera Stjepana Kristića – Markagina. Nakon toga uslijedilo je još nekoliko požara koje je društvo uspješno odradilo. Na osnovu svog dobrog i uspješnog rada 26.kolovoza 1950 društvo dobiva pohvalnicu od MUP-a Narodne Republike Hrvatske.
Društvo u to vrijeme broji oko dvadesetak članova, a ohrabreni svojim radom društvo 1951 godine nabavlja prvu ručnu vatrogasnu štrcaljku koju još uvijek čuvamo od zaborava i planiramo joj naći dostojno mjesto kod našeg doma. Kao skladište za štrcaljku i ostalu skromnu opremu društva uređen je 1951 godine štagalj u školskom dvorištu.
1.siječnja 1951, Upravni odbor društva uz prisustvo mještana odlučuje se o izgradnji vatrogasnog doma na Igralu, tj. na današnjoj lokaciji. Obzirom na tešku financijsku situaciju u to vrijeme, bilo je teško pribaviti novčana sredstva za izgradnju, stoga je osnovana kulturno prosvjetna sekcija koju je vodio Slavko Kereković – Braco, gdje su članovi svojim nastupima prikupljali novac za potreban materijal. Kako bi se poboljšala kulturna slika mjesta osnovan je i tamburaški zbor, a tambure je nabavilo vatrogasno društvo. Vatrogasci su bili i pokretači akcije za elektrifikaciju sela, pa su tako u odboru većinom i bili vatrogasci.
7. listopada 1953 kreće se sa iskapanjem temelja i početak mukotrpne gradnje vatrogasnog doma, da bi 1956 dom bio stavljen pod krov. Nakon toga uslijedilo je uređenje prostorija i nabavka potrebite opreme. Od 14 do 17 ožujka 1956 održava se i tečaj za ispitanog vatrogasca kojeg pohađa 18 članova društva, te isti svi uspješno završavaju. Stvaranjem novih uvjeta vatrogasci u prostorijama doma organiziraju i prvu hrvatsku čitaonicu.
Vatrogasci nastavljaju i dalje sa vježbama, natjecanjima, nabavlja se oprema, usavršava se, te se posjećuju i ostala društva za obljetnice i godišnje skupštine. Vrijedno je za spomenuti i da je dugogodišnji zapovjednik Ivica Kereković – Brko pohađao višu vatrogasnu školu u Zagrebu.
Kao i do sada vatrogasci su inicijatori različitih akcija, tako su bili i inicijatori izgradnje pješačke staze 21. siječnja 1962 godine od Živika do Lužana, koje nažalost više nema. Iste godine nabavljena je vatrogasna mumpa na benzin tipa Slavica.
27. rujna 1964 godine vatrogasci Pričca pridružuju se DVD – u Živike, tako da se od toga dana društvo naziva Dobrovoljno vatrogasno društvo Živike – Pričac. Nakon Mije Kerekovića za predsjednika društva izabran je Luka Kereković – Klajo, tu dužnost poslije njega je obnašao Zlatko Kereković, da bi tu dužnost preuzeo Ivan Kereković – Brko, a zapovjednu odgovornost od Ivana Kerekovića preuzeo je Antun Kereković – Tona. Slijedeći predsjednik društva bio je Stjepan Vinković – Braco, a nakon nekog vremena tu dužnost ponovo preuzima Ivan Kereković – Brko. Nakon dugogodišnjeg obnašanja dužnosti Antuna Kerekovića – Tone kao zapovjednika, dužnost od njega preuzima Luka Dragosavljević koji je zapovijedao društvom 30 godina. Netom prije Domovinskog rata 1989 godine za predsjednika predlaže se Antun Vukelić koji nasljeđuje vođenje društva od Ivana Kerekovića i 1990 priprema i vodi 40. obljetnicu društva. U periodu od 1990 do 2000 godine članovi društva aktivno su sudjelovali u svim danim zadaćama prema zapovijedima kako civilne zaštite, tako i odaziva članova u obranu Republike Hrvatske. U istom periodu došlo je do smjene generacija, tako da nam se društvo pomladilo. Nakon 20 godina vođenja društva za predsjednika 2009 godine izabran je Vinko Kereković – Verauz, koji priprema i vodi 60 obljetnicu društva. Nakon iznenadne smrti Vinka Kerekovića dužnost predsjednika ponovo preuzima Antun Vukelić.
Društvo i dalje nastoji održavanjem članova, usavršavanjem, tako da danas broji 48 članova, od toga 5 operativnih, 16 izvršnih članova, 9 pričuvnih, 5 pomažućih, 5 počasnih članova, 7 veterana, od toga 14 vatrogasaca, 3 vatrogasca prve klase, 2 dočasnika prve klase, 1 vatrogasnog dočasnika i 1 časnika prve klase.
Isto tako ne manje važno, tijekom svih ovih godina imamo i mlade vatrogasce koji se zadnjih godina natječu u ligi BOBBS gdje si imali zapažene rezultate. Tu bih posebno istaknuo rad nekadašnjeg zapovjednika pokojnog Milana Dragosavljevića, a danas zapovjednika Josipa Šimića, koji su dali svoj obol u radu sa mladeži.
U suradnji sa susjednim društvom iz Lužana redovno obilježavamo našeg zaštitnika Svetog Florijana, a isto tako i čuvanje Isusovog groba za vrijeme Uskrsa u župnoj crkvi u Lužanima. Obzirom da smo u sklopu Vatrogasne zajednice općine Oriovac surađujemo i sa ostalim društvima iz naše općine, DVD-om Oriovac i DVD-om Slavonski Kobaš. Zbog dobre suradnje sa općinom Oriovac i načelnikom Antunom Pavetić za našu obljetnicu stiglo je i dugo očekivano kombi vozilo.
Još jedanput zahvaljujem se svima na vašoj nazočnosti i pažnji u želji da se vidimo na slijedećoj 80. obljetnici našeg društva. Za sve ove podatke kroz povijest zahvaljujem se gospodinu Vjekoslavu Kerekoviću, koji je bio tajnik dugi niz godina te vrijedno skupljao i čuvao podatke o našem društvu, ujedno se zahvaljujem našem nekadašnjem članu i također tajniku Franji Bariću koji je nažalost zbog posla otišao u Novu Gradišku, gdje je član njihovog DVD-a. Hvala i svim dosadašnjim predsjednicima, zapovjednicima, tajnicima i svim članovima koji su uspjeli sačuvati društvo, a na nama je da tako i nastavimo.
Želim Vam ugodan boravak i provod u nastavku obilježavanja ove naše obljetnice. Živjelo Hrvatsko vatrogastvo.
Srdačno Vas pozdravljam uz vatrogasni pozdrav VATRU GASI, BRATA SPASI."

NAJAVE

2023 pokladno jahanje

INFORMACIJE


icon projekti

icon zastita zivotinja

reciklazno

komunalno

 dimnjacarske usluge

PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

meridiana slavonica logo 2

Službenik za informiranje:
Ana Bićanić Margetić
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 099/712-1349
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalni redar:
Dubravko Kolundžić
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Reciklažno dvorište
Mob. 099-490-3009


bpz.jpgfond-za-zastitu.jpglogo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-ora.jpglogo-uvvoo.pngmin-kulture.jpgmin-pro-ured.jpgmin-reg-razvoja.jpgslagalica.jpgsreddrzuredzademografiju.png