Održan godišnji koncert KUD-a Luka Ilić Oriovčanin

bozicni koncert oriovac 2015Pred prepunom dvoranom mjesnog doma u Oriovcu, članovi KUD-a Luka Ilić Oriovčanin održali su izvrstan godišnji koncert, a sjajan nastup odradili su i gosti, članovi KUD-a Obreška iz Donje Obreške, općina Kloštar Ivanić. Riječ je o društvu koje je osnovano 1999. g. s ciljem očuvanja tradicije, pjesme, plesa, običaja, nošnji i svega što uz to ide! Društvo broji osamdesetak članova,  a od važnijih nastupa izdvajaju sudjelovanje na županijskim smotrama u Velikoj Gorici te u Sv. Ivanu Zelini; državnim smotrama kao što su Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Smotra folklora u Metkoviću! Predstavili su se koreografijom iz Like, točnije običajem prela, pjesama i kola iz Ličkog Lešća, skupom plesova i pjesama iz Obreške, te izvornom koreografijom sa pjesmama i plesovima iz Obreške pod nazivom “Studena me kiša bije”, koju je za scenu priredila Valentina Šepak Molnar a glazbom se također pozabavio Vladimir Fugaš! Ovo je pobjednička koreografija sa državne smotre izvornog folklora u Koprivnici.

Domaćini su predstavili dječju skupinu koja je izvela dječje igre i pjevana kola uz tambure, te školu tambure koju vodi Krunoslav Dražić, a zasvirao je i tamburaški sastav KUD-a. No, posebno dojmljive bile su tri ‘svatovske’ koreografije koje je pripremila nova umjetnička voditeljica KUD-a Branka Peh. Riječ je o ‘djevojačkoj i momačkoj’ večeri, te svatovskim običajima (dolazak po mladu, šetnja kroz selo, „Sava“, blagoslov mlade, kićenje peškirima, odigravanje, uz obavezno šokačko kolo).

Predsjednica KUD-a Luka Ilić Oriovčanin Željka Čorak zahvalila je posebno donedavnoj umjetničkoj voditeljici Snježani Missoni, te novoj voditeljici Branki Peh. Istaknula je da je ovaj koncert – Vrhunac našeg cjelogodišnjeg rada, jer uvijek je najteže nastupati pred svojom publikom. Drago mi je da je ovaj novi program, svatovi u tri čina, koji publika dosad nije vidjela, izazvao toliko lijepih emocija i u njima i u nama. Inače, moram izraziti zadovoljstvo što je Ministarstvo kulture prepoznalo naše projekte kao kvalitetne, stalno radimo s mladima, kroz te projekte pojačali smo svoj fond tambura, tako da naša ‘Škola tambura’ ima sad potporu i u novim instrumentima.- 

Načelnik općine Oriovac Antun Pavetić iznimno je zadovoljan radom KUD-a Luka Ilić Oriovčanin – Jako sam sretan i ponosan kad vidim ove prekrasne običaje i ovakve izvedbe. Inače moram pohvaliti sva tri KUD-a koji rade na području općine, nastojimo im pomoći, a kako i ne bi kad ovako kvalitetno i dobro rade.- 

Na koncertu je bio i Davor Vlaović, zamjenik župana Brodsko-posavske županije – Naša županija je stvarno bogata po pitanju KUD-ova, a oriovački je jedan od najboljih, istinski sam uživao. Vidjeli smo splet običaja vezanih i uz Božić ali i uz svatove, pa se nadam da će ovo biti dobar poticaj mladima i da će u idućoj godini biti što više svatova. (izvor: www.radioslavonija.hr)

OGLASI


1.

Jakob Becker d.o.o.  11.11.2019.


Dana 25.11.2019. (ponedjeljak) odvozi se glomazni otpad iz Općine Oriovac.
Građevinski otpad, opasni otpad, traktorske gume, elektronski otpad NE ODVOZIMO!.

 

INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-155, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png