4. Dječji folklorni susreti u Lužanima

4 djecji folklorni susreti 2018Potaknuti idejom da čuvanje tradicije i kulturne baštine svoga kraja mora krenuti od najranije dječje dobi,  članovi KUD-a Graničar, s predsjednicom Danijelom Vinković i voditeljicom dječje skupine Anitom Lovrić,  već 4. godinu za redom održavaju dječju smotru JESEN STIGLA, SVEGA SADA IM.

Ove godine na smotru su stigla djeca iz susjednih mjesta, ali i županija. Tako su Sudionici stigli iz KUD - a Zrinski, Brodski Stupnik, KUD - Ivan Filipović, Velika Kopanica, KUD- a „Ivo Čakalić“Kaptol, Požeško - slavonska županija i KUD “DONJA POSAVINA” GUŠĆE, Sisačko- moslavačka županija.

Svaka skupina pokazala je dio tradicije svoga kraja, s naglaskom na dječje igre i plesove. Uz očuvanje plesa i pjesme, ide i briga o narodnoj baštini tj. odjeći i obući naših predaka. Svaka skupina pokazala je koliko je naša domovina raznolika i na malom području udaljenosti svega najviše100km. Bogatstvom ruha posebno su nas dojmile narodne nošnje KUD- a Donja posavina, sve redom originalne i stare nekoliko desetljeća. Boje i način izrade samo su dokaz velikog truda i rada žena u prošlosti.

Važno je bilo pokazati kako su se djeca nekada igrala. Igra je važan dio dječjeg života i treba je njegovati. U prošlosti su se kroz igru razvijale i učile vještine važne za cijeli život. Zbog toga smo ove godine organizirali natjecanje u ručnom čišćenju (runjenju) kukuruza. Predstavnici svake skupine su imali zadatak u 2 min očistiti što više zrnja s klipa kukuruza. Iako su za natjecanje saznali pred sam nastup, jako dobro su se snašli. Pobjednik je bio predstavnik KUD - a Zrinski iz Brodskog Stupnika.

Djeca su s veseljem sudjelovala i navijala za svoje predstavnike, koji su na kraju dobili zahvalnice za sudjelovanje i male poklone,  koje su izradili najmlađi članovi KUD -a Graničar, Lužani, na svojim radionicama.

Svi članovi KUD-a Graničar, nadaju se da će roditelji i djeca prepoznati trud koji se ulaže u radu s djecom,  da bi što više djece i mladih postali čuvarima baštine i tradicije. Ujedno pozivaju svu djecu okolice da im se pridruže na plesnim probama i radionicama svake nedjelje u 17h, u prostorijama KUD-a.

FOTOGALERIJA
  

OGLASI


1.

Jakob Becker d.o.o.  24.7.2019.


Dana 5. kolovoza 2019. (ponedjeljak) odvoz miješanog komunalnog otpada na području općine Oriovac, vršit će se po redovnom rasporedu.

INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-155, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png