Ishođena potpora fonda za zaštitu okoliša

Prepoznavši zaštitu okoliša kao neizostavan segment budućeg razvitka općine koji je usmjeren ka održivosti, ovih dana Općina Oriovac zaprimila je Odluku o dodjeli sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike i to u iznosu od 450.000,00 Kn.

Naime, tijekom mjeseca kolovoza 2008. godine Općina Oriovac aplicirala je na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za dodjelu sredstava projektima u području poticanja energetske učinkovitosti.

Projektom izgradnje ekološke javne rasvjete na području općine, Općina Oriovac želi doprinijeti aktivnom integriranju zaštite okoliša u sve sfere svakodnevnog života, unaprijediti kvalitetu života stanovništva, te svakako doprinijeti povećanju energetske učinkovitosti na cjelokupnom području općine.

Čijalo perja

Kulturno umjetničko društvo „Graničar” iz Lužana i ove godine organizira tradicionalnu manifestaciju pod nazivom „Čijalo perja” koja će se ove godine održati u subotu, 31. siječnja u Hrvatskom domu u Lužanima.

Premda tog običaja u našim selima više nema, KUD „Graničar“ uspio je sačuvati od zaborava ovu aktivnost koja je svojevremeno bila uobičajena u seoskim domovima za vrijeme dugih zimskih večeri. Žene bi se okupile u jednoj kući i uz pjesme i pripovijedanje dogodovština čijale perje koje bi domaćica pripremila, dok bi se muškarci zabavljali uz slasni zalogaj i dobru kapljicu. Čijanje perja nikomu nije bio težak posao jer je to redovito bio samo prvi dio večeri. Nakon obavljena posla seosko druženje bi se nastavilo uz pjesmu koja se znala oriti i do kasnih večernjih ili ranih jutarnjih sati. Upravo je zato lijepo znati kako su naši stari sve to i s koliko ljubavi nekad radilo.
Uz domaćine u programu će sudjelovati još pet kulturno umjetničkih društava:

• HKUD „Radost” iz Sela (kraj Siska)
• KUD „Klasje” iz Privlake
• KUD „Šokadija” iz Bocanjevaca
• KUD „Seljačka sloga” iz Šljivoševaca
• KUD „Veseli Slatinčani” iz Starog Slatinika

Po završetku službenog dijela programa sve prisutne zvucima tamburice uveseljavati će tamburaški sastav „Šokački cvit”.

Prema najavama organizatora, program će započeti u 19,00 sati a glavni pokrovitelj ovog izuzetno zanimljivog događaja je Općina Oriovac.

Biti će to još jedan u nizu događanja kojim se želi doprinijeti očuvanju tradicijskih običaja i izvorne kulturne baštine našega kraja, stoga ovim putem pozivamo sve mještane Općine Oriovac, posebice mlađe naraštaje da se odazovu, te posjete „Čijalo perja“.

Blagdan sv. Vinka

svvinkoUsusret nadolazećem blagdanu sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, u organizaciji Udruge vinara, voćara i vinogradara iz Oriovca, te pod pokroviteljstvom Općine Oriovac, dana 22.01.2009. godine u prijepodnevnim satima u središtu Oriovca ugostiti ćemo veseli autobus „VINOBUS“.

Naime, radio postaja „Slavonija“ tradicionalno svake godine organizira veseli autobus „VINOBUS“ koji povodom proslave „Vincekova“ obilazi najznačajnije proslave na području Brodsko - posavske županije, te javljanjem uživo sa svih lokacija svojim slušateljima prenosi dio zimske atmosfere povodom obilježavanja tradicionalne svetkovine kada se blagoslivljaju trsovi vinove loze, te obilježava početak nove vinogradarske godine.

OGLASI


1.

Jakob Becker d.o.o.  29.4.2020.


Dana 1.5.2020.god. (petak) nećemo vršiti odvoz miješanog komunalnog otpada na području općine Oriovac.
Sav višak otpada možete odložiti u vreću pokraj kante i isti će biti pokupljen  8.5.2020. prilikom redovnog pražnjenja.

INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-155, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png