Gostovanje KUD - a „Matija Gubec“

U subotu 16. listopada 2010. godine održat će se tradicionalni 8. susreti kulturno - umjetničkih društava pod imenom „Matija Gubec“. Ove godine susreti se održavaju u Sotinu, a podsjećamo da su 5. susreti održani u Slavonskom Kobašu kad su domaćini bili članovi lokalnog KUD-a.

Na manifestaciji u Sotinu sudjelovat će društva iz Zagreba, Gornje Stubice, Tavankuta (Srbija), Donjeg Miholjca, Ilače, Bakovića (BiH), Rume (Srbija), Slav.Kobaša i domaćini iz Sotina. Izvođači će tokom dana razgledati mjesto, biti primljeni kod gradonačelnika grada Vukovara, obaviti molitvu u crkvi BDM, te navečer izvesti programe u Domu kulture. Poslije je previđena zakuska i plesna večer za sve sudionike, goste i uzvanike.

Niskonaponska mreža na stupovima

Ovih dana u Slavonskom Kobašu očekuje se završetak radova premještaja niskonaponske mreže električne energije s krovova stambenih objekata na betonske stupove. Trenutno je u tijeku rekonstrukcija električne mreže u Ulici Matije Gupca. Na novim betonskim stupovima bit će postavljena i ulična rasvjeta. Iako su izvođači imali dosta poteškoća zbog same konfiguracije terena nadaju se da će veći dio poslova biti okončan u planiranom vremenu.

Sredstva za financiranje navedenog projekta osigurala je Općina Oriovac i Elektra. Mještani Slavonskog Kobaša će po završetku navedenih radova dobiti znatno kvalitetniju i stabilniju opskrbu električnom energijom, koja je do sada zbog dotrajalih vodova bila slaba toliko da su pojedina kućanstva imala problema prilikom upotrebe kućanskih aparata.

Dan neovisnosti

Dana 8. listopada u Hrvatskoj se kao državni blagdan obilježava Dan neovisnosti, u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Današnji je dan, stoga, prigoda da izrazimo duboku zahvalnost svima koji su se u domovinskoj i iseljenoj Hrvatskoj angažirali u obrani Domovine, u prvom redu hrvatskim braniteljima, od kojih su mnogi dali svoje živote za hrvatsku slobodu i neovisnost.

Svim svojim mještanima Općina Oriovac upućuje iskrene i srdačne čestitke povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

Održana 28. smotra tamburaških sastava u Slavonskom Kobašu

U nedjelju 02. listopada 2010. godine u Slavonskom Kobašu održana je 28. smotra tamburaških sastava Brodsko - posavske županije „Kobaš 2010“. Organizatori priredbe bili su i ove godine članovi KUD -a „Matija Gubec“ iz Slavonskog Kobaša. Cijeli program odvijao se pod pokroviteljstvom Općine Oriovac, Brodsko - posavske županije, te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Program je započeo otvaranjem etnografske izložbe „Bakina kujna“ gdje su posjetitelji mogli vidjeti starinsko posuđe, te namještaj kakav se nekad koristio po kućama u slavonskim selima. Postav ove vrlo posjećene izložbe priredile su članice KUD - a Manda Mitrović i Elizabeta Orić.

Obilježen dan poginulih branitelja

U četvrtak 30. rujna 2010.godine u Oriovcu je u prijepodnevnim satima upriličen 18. po redu komemorativni skup povodom obilježavanja dana poginulih branitelja s područja Općine Oriovac.

Nakon svete mise za sve poginule branitelje održane u crkvi svetog Emerika, svi prisutni su se uputili kod spomen obilježja palim braniteljima gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima, u Društvenom domu upriličena je komemorativna sjednica na kojoj su nazočili: izaslanica Brodsko - posavske županije Dubravka Pitlović, vijećnik županijske skupštine Dario Pavić, zamjenica gradonačelnika Slavonskog Broda Ilijana Vrbat Pejić, Predstavnik MORH-a Perica Čalušić, Udruga roditelja poginulih branitelja, predstavnici Zavičajnog kluba Oriovčana iz Zagreba, predstavnik UHDDR-a Marijan Milinković, predstavnici Općina Sibinj i Brodski Stupnik, ravnatelji Osnovnih Škola iz Oriovca i Lužana, predsjednici mjesnih odbora, te predstavnici političkih stranaka i medija.

Na svečanoj su sjednici učenici Osnovne Škole „Dr.Stjepan Ilijašević“ iz Oriovca pročitali prigodne pjesme, a nazočnima su se još obratili Ilijana Vrbat Pejić i Perica Čalušić. Načelnik Općine Antun Pavetić također je iskazao svoju zahvalnost riječima: „Njihova je žrtva velika i mi ćemo im uvijek biti zahvalni, ne samo mi nego i buduće generacije“.

28. Smotra tamburaških sastava

U nedjelju 03. listopada 2010. godine KUD „Matija Gubec“ iz Slavonskog Kobaša organizira još jednu tradicionalnu smotru tamburaških sastava Brodsko - posavske županije. Pokrovitelji 28. Smotre tamburaških sastava Brodsko - posavske županije „Kobaš 2010“ su Općina Oriovac, Brodsko - posavska županija te Ministarstvo kulture.

Raznovrsni program počinje u 09:00 sati, otvorenjem etnografske izložbe „Bakina kujna“. U 16:00 sati u mjesnoj crkvi održat će se koncert tamburaškog sastava „Evergreen“ iz Slavonskog Broda, a za 16:30 najavljeno je „Kolo na placu“. Ocjenjivački dio programa započet će u 17:30 sati uz sudjelovanje 12 tamburaških sastava. Stručni ocjenjivački sud čine Mihael Ferić kao predsjednik, te Duško Topić i Krunoslav Dražić kao članovi.

Dan poginulih branitelja s područja Općine Oriovac

Dana 30. rujna 2010. godine održati će se 18. komemorativni skup povodom obilježavanja Dana poginulih branitelja s područja Općine Oriovac.

Obilježavanje će započeti u 9.30 h svetom misom za poginule hrvatske branitelje u Župnoj crkvi sv. Emerika u središtu naselja. Poslije svete mise, obitelji poginulih branitelja i ostali sudionici će u povorci krenuti do spomen obilježja palim braniteljima gdje će položiti vijence i zapaliti svijeće, nakon čega će uslijediti komemorativna sjednica u Društvenom domu Oriovac te polaganje vijenaca po mjesnim grobljima.

Obilježavanjem ove obljetnice Općina Oriovac izražava zahvalnost svim braniteljima koji su žrtvovali vlastite živote za domovinu te time osigurali slobodu i suverenitet Republike Hrvatske.

Subvencija prijevoza učenika srednjih škola

Općina Oriovac i Brodsko-posavska županija su potpisale Ugovor o sufinanciranju prijevoza učenika srednjih škola s prebivalištem na području Općine Oriovac. Dogovoreno je da će Općina i Županija sufinancirati po 15 % iznosa mjesečne karte, dok će ostatak plaćati roditelji. Subvencija se odnosi na redovne učenike svih razreda srednje škole.
Za učenike koji se koriste autobusima prijevoznika APP (naselja Slavonski Kobaš, Živike, Pričac) karte će pri kupnji biti umanjene za 30 %, dok učenici koji putuju vlakom moraju podići obrazac u Općini Oriovac.

Sufinanciranje se obavlja po principu imovinskog cenzusa pa tako pravo na subvencioniranje iznosa karte imaju samo one obitelji čiji mjesečni prihod ne prelazi 1.800 kuna po članu.

Maraton za Srebrenicu u Oriovcu

U subotu 04. rujna nakon mnogih gradova i naselja, Oriovac će biti domaćin jednog zanimljivog humanitarnog događaja. Radi se o maratonu dugom 1800 kilometara pod nazivom „RUN FOR THEIR LIVES“, (Trčimo za njihov život). Charly Weiper iz Njemačkog grada Havixbecka trči do Srebrenice u BiH, a u subotu će stići i do Općine Oriovac. Charly Waiper je frizer iz malenog grada u Njemačkoj od svega 12 000 stanovnika. Pedesetogodišnji maratonac ovom utrkom želi prikupiti 80.000,00 eura za potporu projektu „Povratak u život“, čiji je nositelj „Udruženje za pomoć Istočnoj Europi“. Prikupljenim novcem pomogla bi se izgradnja regionalnog terapeutskog centra u Srebrenici.

Do sada je ovog humanitarca pratilo oko 800 trkača i trkačica, a želja mu je da se i na ovoj etapi kroz Općinu Oriovac uključi što veći broj sudionika ."Svi se mogu uključiti, bilo da trče ili hodaju, nije važno koliko kilometara. Važno je privući pažnju na cilj utrke i pokazati solidarnost", rekao je Charly Waiper. Dolazak na cilj, odnosno u Srebrenicu planiran je za 12. rujna 2010. godine.

Više o ovoj humanitarnoj akciji saznajte na sljedećim linkovima:


http://blog.run-for-their-lives.de/

http://www.run-for-their-lives.de/

Razigrani lipicanci u Slavonskom Kobašu

U nedjelju 29. kolovoza pod pokroviteljstvom Općine Oriovac, Brodsko-posavske županije i Ministarstva turizma u Slavonskom Kobašu održana je još jedna manifestacija „Razigrani lipicanci“. Ova športsko zabavna priredba održana je treću godinu za redom na Savi na bajeru pred velikim brojem zaljubljenika u lipicance i slavonski folklor. Organizatori ovogodišnje priredbe bili su „Prva udruga kobaških ratara i stočara“, konjogojstvena udruga „Slavonija“, poljoprivredno gospodarstvo „Antun Sekulić“ i KUD „Matija Gubec“.

Uz tradicionalnu povorku kroz selo, okupljeni gosti koji su ove godine došli u velikom broju, imali su priliku vidjeti utrku dvoprega te galopske utrke. Službeni program (na bajeru) otvoren je himnom i pozdravnim riječima domaćina gosp. Antuna Sekulića u ime organizatora, a manifestaciju je otvorio načelnik Općine gosp. Antun Pavetić. Članovi folklornog ansambla i tamburaški sastav KUD-a „Matija Gubec“ predstavili su se gledateljima spletovima kola brodskog posavlja i tako svojim živopisnim nošnjama, plesnim koracima i pjesmom pokazali spoj narodnog stvaralaštva i ljubav prema lipicancima.

Zatim je službena ocjenjivačka komisija proglasila najljepšu zapregu koja je vozila kroz mjesto. Titulu je osvojila zaprega Tihomira Salarića iz Popovače, drugi je bio Ivan Pavković iz Živika, a treći Igor Čuletić iz Slavonskog Kobaša. Pehare su uručili dožupan gosp. Davor Vlaović, načelnik gosp. Antun Pavetić i zamjenik načelnika gosp. Ivan Kuzmić.U utrkama dvoprega, najprije u preciznosti, a potom i brzinskoj utrci pobijedio je dvopreg Tihomira Salarića, drugo mjesto je pripalo Slavku Maroševiću iz Tisovca, a treći je bio Ivan Combaj. U galopskoj utrci za seniore pobjedu je odnio Luka Jelić iz Trnjaskih Kuta, drugi je bio Bruno Kosar iz Sesvetskih Kraljevaca, a treći Domagoj Grgić iz Bebrine. U juniorskoj konkurenciji u vožnji dvoprega prvo mjesto pripalo je Mihaelu Tandariću (Slavonski Kobaš), drugo Domagoju Grgiću, a treće Ivici Šimunoviću. Moramo naglasiti da je natjecanje prošlo u najboljem redu i što je najvažnije bez povreda grla ili jahača i uz gromoglasno navijanje mnoštva gledatelja.

Cijela manifestacija upriličena je kako bi se doživio dio slavonske povijesti, odnosno povijesti samog mjesta Slavonski Kobaš. Slična događanja na ovom području odvijala su se od davnina, a ponovno pokretanje manifestacije organizirali su Antun Tunja Sekulić i Općina Oriovac u svrhu oživljavanja tradicije ovih prostora.

Zanimanje za ovu vrstu konjičkog sporta sve više raste pa tako i broj mladih koji se bave uzgojom i držanjem konja. Za naglasiti je kako ovu manifestaciju iz godine u godinu posjećuje sve više konjogojaca, a sukladno s tim i sve veći broj gledatelja i ljubitelja konja. Po svemu viđenom u Slavonskom Kobašu, možemo konstatirati kako je budućnost ove manifestacije kao i očuvanja tradicije ovih prostora osigurana.

80 godina postojanja DVD-a Slavonski Kobaš

U subotu 21. kolovoza 2010. godine u Slavonskom Kobašu obilježena je 80. godišnjica postojanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Slavonski Kobaš“. Kroz dugu povijest DVD-a, članovi su sudjelovali u mnogim akcijama gašenja požara i spašavanja unesrećenih te organizirali pokazne vježbe na raznim manifestacijama. Danas, 80 godina od osnutka, DVD „Slavonski Kobaš“ okuplja 115 članova, a za pohvaliti je i vatrogasna mladež pri društvu koju čini 50 članova.

Sukladno tradiciji, kroz samo mjesto upriličen je svečani mimohod članova DVD-a „Slavonski Kobaš“ te njihovih kolega i gostiju iz drugih društava. Tom prilikom predstavljena su i vatrogasna vozila od onih najstarijih, odnosno vatrogasnih kočija, pa do najmodernije opremljenih vozila koja se koriste danas. Svečano obilježavanje godišnjice održano je u parku, gdje su tim povodom najzaslužnijim članovima dodijeljene prigodne zahvalnice za njihov nesebičan doprinos vatrogastvu na ovim prostorima. Da program bude što svečaniji, pobrinula se i limena glazba koja je neizostavni detalj na ovakvim manifestacijama.

Obilježavanje ove velike obljetnice održano je pod pokroviteljstvom Općine Oriovac, a svečanosti je nazočio i zamjenik župana Brodsko-posavske županije, gospodin Davor Vlaović.

OGLASI


INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-155, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png