Razigrani lipicanci

Konjogojstvena udruga „Slavonija“ iz Slavonskog Broda u nedjelju, 29. kolovoza organizira već tradicionalnu, treću po redu manifestaciju „Razigrani lipicanci“. Ove godine pokrovitelj je Ministarstvo turizma, a supokrovitelj Općina Oriovac, koja od začetaka prati ovu manifestaciju.
Manifestacija „Razigrani lipicanci“ održat će se kao i svake godine u Slavonskom Kobašu na Savi „pod Bajerom“. Program počinje povorkom zaprega kroz ulice u 14:00 sati, a samo otvorenje najavljeno je za 16:00 sati nakon kojega će uslijediti program KUD-a „Matija Gubec“, utrka dvoprega te galopske utrke.
Slična događanja su se na ovome području odvijala od davnina, a manifestacija „Razigrani lipicanci“ je realizacija želje Antuna Tunje Sekulića i Općine Oriovac da se ova lijepa tradicija ponovno oživi.

80 godina DVD-a Slavonski Kobaš

21. i 22. kolovoza 2010. godine pod pokroviteljstvom Općine Oriovac u prostorijama DVD- a obilježit će se 80 godina rada i djelovanja DVD-a Slavonski Kobaš. Obilježavanje obljetnice počinje u subotu 21.08.2010. godine Svetom misom u 20:00h. Za nedjelju su članovi DVD-a Slavonski Kobaš pripremili sljedeći program :
- 07:00h Budnica;
- 09:00h - 10.00h Doček gostiju;
- 10.00h Svečana sjednica
- 10:30h Postrojavanje vatrogasnih postrojbi
- 11:00h Obilježavanje 80. Obljetnice
- 12:00h Javna vježba
- 13:00h Svečani ručak za goste i uzvanike
Članovi DVD-a Slavonski Kobaš, organizatori ove manifestacije, pozivaju vas da im se pridružite u obilježavanju ovog vrijednog jubileja.

Hodočasnički dani na Kloštru u Slavonskom Kobašu

Već godinama se uoči blagdana Velike Gospe u Marijanskom svetištu Kloštru u Slavonskom Kobašu okuplja mnoštvo hodočasnika, štovatelja kraljice Hrvata.

Obilježavanje ovog blagdana katoličke crkve počinje u subotu 14.08. u 17:00h svetom ispovijedi nakon koje će požeški biskup gosp. Dr. Antun Škvorčević predvoditi zavjetnu svetu misu i procesiju. Uslijediti će klanjanje u crkvi Majke Božje Kloštarske koje će trajati do ponoći.

Na samu Veliku Gospu, u subotu 15.08.2010. u 07:00 h bit će još jedna prilika za svetu ispovijed. U 08:00 h održat će se sveta misa u Župnoj crkvi, u 09:00h grkokatolička sveta misa, a u 11:00 h poldanja sveta misa.

Župnik i upravitelj svetišta Majke Božje Kloštarske Mijo Lasović ovim putem poziva sve vjernike na hodočasničke dane na Kloštru ili ukoliko niste u mogućnosti prisustvovati, da posjetite neko od brojnih Marijanskih svetišta diljem Hrvatske.

Razvrstavanje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 15. srpnja 2010. godine, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave razvrstane su prema stupnju razvijenosti, a na temelju postupka ocjenjivanja stupnja razvijenosti koje je provelo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Ovom odlukom jedinice lokalne samouprave razvrstavaju se prema indeksu razvijenosti na 5 skupina:

I.skupinu čine jedinice lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti ispod 50% prosjeka Republike Hrvatske;

II. skupinu čine jedinice lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 50% i 75% prosjeka Republike Hrvatske;

III. skupinu čine jedinice lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 75% i 100% prosjeka Republike Hrvatske

IV. skupinu čine jedinice lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 100 i 125% prosjeka Republike Hrvatske

V. skupinu čine jedinice lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti veća od 125% prosjeka Republike Hrvatske

Općina Oriovac ovim je razvrstavanjem uvrštena u II. skupinu jedinica lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 50% i 70% prosjeka Republike Hrvatske.

Navedenim razvrstavanjem, Općina Oriovac koja prema fiskalnim i statističkim pokazateljima zaostaje u razvitku u odnosu na ostale dijelove Republike Hrvatske, biti će omogućeno apliciranje na javne natječaje resornih ministarstva i fondova pod povoljnijim kriterijima u pogledu ishođenja financijskih potpora i pomoći, a posebice onih namijenjenih isključivo ovoj skupini područja.

Navedena Odluka stupa na snagu 01. siječnja 2011. godine.

Nogometni turnir u Oriovcu

U subotu i nedjelju, 07. i 08. kolovoza 2010. godine na stadionu NK „Oriolik“ iz Oriovca, održati će se tradicionalni nogometni turnir, na kojemu će uz domaćina sudjelovati i nogometni klub „MV Croatia“ iz Slavonskog Broda, NK „Slavija“ iz Pleternice, te NK „Slobodnica“ iz Slobodnice. Početak turnira predviđen je za subotu u 16,00 h kada će se odigrati prva utakmica, dok je druga utakmica na rasporedu u 18,00 h.

Završetak turnira planira se u nedjelju kada će se u istom vremenu odigrati i finalne utakmice, stoga pozivamo sve ljubitelje nogometa, kao i one koji će to tek postati, da dodju ovaj vikend na stadion NK „Oriolik“, te bodre naše nogometaše na putu ka pobjedi.

U tijeku radovi izgradnje II etape sustava odvodnje otpadnih voda

Početkom mjeseca srpnja 2010.godine na području Općine Oriovac započeli su radovi izgradnje II etape sustava odvodnje otpadnih voda kao logični slijed do sada realiziranih radova izgradnje ove komunalne infrastrukture neophodne za kvalitetan život stanovništva. Navedeni radovi izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda obuhvaćaju sljedeće ulice na području naselja Oriovac:
- Frankopanska
- Vladimira Nazora
- Vladimira Becića
- Matije Mesića
- Josipa Kozarca
- dio Vinogradske ulice

U postupku odabira najpovoljnijeg izvođača radova, odabrana je tvrtka „Bubanj – niskogradnja“ iz Zagreba, koja je dinamikom i kvalitetom do sada izvedenih radova nedvojbeno opravdala ukazano povjerenje.
Vrijednost navedenih kapitalnih radova izgradnje komunalne infrastrukture iznosi 4.269.628,39 Kn, za čiju provedbu je financijska sredstva osigurala Općina Oriovac u omjeru 20 % vrijednosti investicije, dok će preostalih 80 % snositi Hrvatske vode, s obzirom da Općina Oriovac pripada područjima od posebne državne skrbi.
Predviđeno vrijeme potrebno za implementaciju svih planiranih radova iznosi 6 mjeseci, no s obzirom na dosadašnju dinamiku i kvalitetu, Općina Oriovac s razlogom očekuje završetak radova na izgradnji II etape sustava odvodnje do konca ove godine.

Poduzetnička zona „Čaplja“

Prilikom posjeta državne tajnice gđe. Tihane Kraljić ispred Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske, 28. srpnja 2010. godine u Općini Nova Kapela potpisani su ugovori po projektu “Razvoj poduzetničkih zona” između resornog Ministarstva, te odabranih korisnika s područja Brodsko-posavske županije koji su odabrani temeljem javnog poziva za razvoj poduzetničkih zona koje je objavilo navedeno Ministarstvo, a sukladno provedbi Operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2010. godinu.
Na navedeni javni poziv aplicirala je i Općina Oriovac s projektom razvoja Poduzetničke zone „Čaplja“ u Oriovcu i to za izgradnju prometne i komunalne infrastrukture unutar poduzetničke zone. S obzirom da je javni poziv otvoren do iskorištenja planiranih sredstava, zamjenik župana za gospodarstvo Brodsko – posavske županije Davor Vlaović zajedno sa državnom tajnicom najavio je da će u 3 tranši isplate predviđenih sredstava biti uvrštena i Općina Oriovac s projektom razvoja Poduzetničke zone „Čaplja“, koja se očekuje upravo u mjesecu rujnu, a koja sredstva će biti utrošena u izgradnju prometnica i vodoopskrbnog sustava unutar navedene poduzetničke zone.

Opet poplave u Oriovcu

U nedjelju 18. srpnja u prijepodnevnim satima uže središte naselja Oriovac i naselje Kujnik je pogodio prolom oblaka praćen iznimno velikom količinom oborina. U kratkom vremenskom razdoblju pala je velika količina kiše koju postojeći sustav odvodnje oborinskih voda nije mogao prihvatiti. Voda je poplavila vrtove, a na pojedinim mjestima je ušla i u stambene objekte. Ispod podvožnjaka u Oriovcu došlo je do začepljenja odvoda te je voda na tom mjestu bila visoka do 2 m, zbog čega je cesta Oriovac-Slavonski Kobaš nekoliko sati bila zatvorena za sav promet. Na cesti prema groblju te na još nekoliko lokacija došlo je do većih odrona zemlje.

DVD Oriovac i DVD Malino su odmah izašli na teren, a Općina je angažirala i tvrtku IKS da svojim građevinskim strojevima pomogne pri čišćenju kanala i odvoda.

U ponedjeljak su nadležne službe izašle na teren kako bi procjenile štetu. Prema prvim informacijama čini da je šteta relativno mala, budući da je navedena vremenska nepogoda pogodila ograničeno područje.

Nakon što su područje Općine poplave pogodile čak dva puta u manje od dva mjeseca, načelnik Općine Antun Pavetić je najavio da će se iznaći potrebna financijska sredstva te hitnim postupkom sanirati najkritičnija područja, tzv. uska grla u sustavu u odvodnje, kako bi se ovakve situacije izbjegle u budućnosti.

Održane 3. Ribarske večeri pod Bajerom

Tijekom ljeta se u Općini Oriovac svakog vikenda održava niz zanimljivih manifestacija. Tako su u subotu 17. srpnja u Slavonskom Kobašu održane 3. Ribarske večeri pod Bajerom. Manifestacija, zamišljena kao ugodno druženje uz jela od ribe, i ove je godine privukla velik broj posjetitelja. Općina Oriovac je za održavanje manifestacije donirala 250 kg konzumne ribe, dok je ostatak pribavio organizator NK Slavonac iz Slavonskog Kobaša, koji je prodajom ribe po simboličnim cijenama prikupljao sredstva za svoj rad i sudjelovanje u prvenstvu.

60. godišnjica DVD-a Živike - Pričac

Ovih je dana obilježena 60. godišnjica djelovanja DVD-a Živike-Pričac. Na proslavi se okupilo nekoliko stotina vatrogasaca iz Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, a svečanost je svom dolaskom uveličao i zamjenik župana Davor Vlaović.

Program je započeo održavanjem svečane sjednice Društva, u okviru koje su dodijeljena priznanja istaknutim članovima i mještanima, dok su zlatnim medaljama za dugogodišnji doprinos radu Društva odlikovani Stjepan Pavković-Tolarić, Zlatko Kereković, Vinko Kereković te Vjekoslav Kereković. Nakon svečanog mimohoda gostujućih vatrogasnih društava, članovi DVD-a Oriovac su održali vatrogasnu vježbu.

Proslava je održana pod pokroviteljstvom Općine Oriovac, koja kontinuirano skrbi o razvoju vatrogastva na svom području. Tako je ove godine Općina izdvojila 1,1 milijun kuna vlastitih proračunskih sredstava za nabavu novog vatrogasnog vozila za DVD Oriovac, čija se isporuka očekuje krajem ljeta.

Na području Općine Oriovac postoji duga tradicija vatrogastva, tako da će 22. kolovoza DVD Slavonski Kobaš obilježiti 80. godišnjicu, a sljedeće godine DVD Oriovac čak 120. godišnjicu postojanja kao jedno od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava u Hrvatskoj.

Obnova crkve Sv. Emerika

Nastavljaju se radovi na obnovi crkve sv. Emerika u Oriovcu. Kako je riječ o značajnom primjeru neoklasicističke gradnje, svi radovi se obavljaju pod stručnim nadzorom Konzervatorskog odjela Brodsko-posavske županije.

Tijekom prošle godine završena je prva faza radova, obnova crkvenog tornja. Osim izmjene bakrenog lima kupole, tom prilikom je učvršćena i pocinčana ograda platforme oko crkvenog tornja koja služi kao vidikovac. Radove vrijedne 650.000,00 kuna najvećim je djelom financiralo Ministarstvo kulture, a dio je prikupljen donacijama mještana. Izvođač radova je bila majstorska radionica „Kovačiček“ iz Varaždina koja se specijalizirala za radove na tornjevima i crkvama.

Trenutno je u tijeku druga faza obnove crkve koja obuhvaća radove obnove fasade. Kako je crkva tijekom godina nestručno obnavljana, velik dio izvornih ukrasa na fasadi je bio prekriven slojevima žbuke. U suradnji sa Konzervatorskim odjelom rekonstruirati će se izvorni izgled te će crkva ponovno zasjati starim sjajem.

OGLASI


INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalna redarica:
Josipa Gavran Ećimović
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Zamjenica načelnika:
Željka Čorak
Mob. 099-379-7960
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png