Međunarodni dan žena

Svim ženama povodom Međunarodnog dana žena
iskrene čestitke želi Općina Oriovac.

Obavijest mještanima Općine Oriovac

Posljednjih nekoliko dana u Općinsku upravu pristigli su upiti pojedinih mještana Općine Oriovac u pogledu rada „Narodne knjižnice i čitaonice“ smještene u samom središtu naselja Oriovac.

Ovim putem obaviještavamo sve naše mještane da „Narodna knjižnica i čitaonica“ radi svakim radnim danom u vremenu od 07-15,00 h sa predviđenom stankom od 9-9,30 h.

Kako zaposlena djelatnica u knjižnici ujedno obavlja i poslove referenta društvenih djelatnosti pri Općinskoj upravi Općine Oriovac, molimo sve mještane za razumijevanje i strpljenje u slučaju evenutalnog izbivanja djelatnice iz prostora „Narodne knjižnice i čitaonice“.

Izvještajna skupština KUD-a „Luka Ilić Oriovčanin“

U subotu, 06.ožujka 2010. godine sa početkom u 19,00 h Kulturno umjetničko društvo „Luka Ilić Oriovčanin“ održati će redovnu izvještajnu skupštinu u prostorijama KUD-a.

Tijek skupštine odvijati će se sukladno slijedećem dnevnom redu:
1. Ootvaranje sjednice Skupštine i pozdravna riječ
2. Izbor Radnog predsjedništva
3. Godišnji financijski izvještaj i izvještaj rizničara
4. Izvješće Komisije o popisu imovine
5. Izvješće predsjednika o radu KUD-a „Luka Ilić Oriovčanin“ u 2009. Godini
6. Plana rada u 2010. godini
7. Razno

Kako Općina Oriovac kontinuirano potpomaže i prati rad neprofitnih udruga na području Općine, pa tako i KUD-a „Luka Ilić Oriovčanin“, izvještajnoj skupštini nazočiti će i načelnik Općine Oriovac, Antun Pavetić.

Požar dimnjaka u Malinu

Dana 21.02.2010. godine u 21,21 sati Dobrovoljno vatrogasno društvo Oriovac zaprimilo je telefonsku dojavu da je u mjestu Malino, na obiteljskom objektu došlo do izbijanja požara dimnjaka. Vatrogasci DVD-a Oriovac pravovremeno su izašli na intervenciju, te utvrdili slijedeće činjenično stanje.

Na mjesto događaja su izašla 3 vatrogasaca s kombiniranim vozilom te je utvrđeno da je došlo do izbijanja požara dimnjaka uslijed nakupina gareži, koja je izgorjela, dok materijalne štete na dimnjaku i stambenom objektu nije bilo. Unatoč tome što nisu uočena oštećenja, izvršen je preventivni pregled dimnjaka i prostorija kroz koje prolazi dimnjak, kako bi se sa sigurnošću utvrdilo nepostojanje eventualnih zaostalih oštećenja kojih bi mogli utjecati na razbuktavanje požara i uzrokovati materijalnu štetu.

Ovim putem članovi DVD Oriovac apeliraju na građane na ispunjavanje obveze održavanja dimnjaka na stambenim objektima, na način da u periodu van sezone grijanja pozivaju ovlaštene dimnjačare radi čišćenja i održavanja istih.

Nabava hidraulične preše

S ciljem unaprijeđenja djelatnosti udruge i osiguravanja kvalitetnih uvjeta proizvodnje i prerade svojim članovima, Udruga vinogradara i voćara Općine Oriovac izvršila je nabavu hidraulične preše sa kompletnim priborom i aparatom za pranje i čišćenje, kapaciteta 2.000 kg/1.200 litara, ukupne vrijednosti 24.000,00 Kn.

Predmetna hidraulična preša biti će stacionirana na jednoj lokaciji, te će Udruga u svrhu ravnomjernog i pravilnog korištenja iste, izraditi raspored korištenja. Hidrauličnom prešom će upravljati 2 člana Udruge, te će ista biti na raspolaganju za korištenje svim članovima Udruge, kao i ostalim vinogradarima i voćarima ne samo s područja Općine Oriovac, nego i šireg područja, uz određenu naknadu propisanu od strane Udruge.

Planom za 2010. godinu, Udruga vinogradara i voćara Općine Oriovac predviđa nabavu i manje hidraulične preše kapaciteta 250 kg, procijenjene vrijednosti 10.000,00 Kn, a upravo iz razloga znatnog broja proizvođača nešto manjeg obima proizvodnje i prerade, te prednosti trasporta manje hidraulične preše s lokacije na lokaciju, sukladno potrebama. Također, u planu je i nabava stroja za siječu grana u voćnjacima i vinogradima za potrebe članova Udruge, procijenjene vrijednosti 10.000,00 Kn.

Nabavom navedenih strojeva, te samim time poboljšanjem proizvodnje i prerade grožđa i voća, Udruga vinogradara i voćara Općine Oriovac na dobrom je putu jačanja konkurentnosti vlastitih proizvoda, te pozicioniranja i promoviranja Općine Oriovac kao vinorodnog područja sa kvalitetnim i prepoznatljivim vinima na domaćem tržištu.

Izborna skupština NK „Slavonac“

U subotu 13. veljače 2010 godine, na stadionu kraj pilane u Slavonskom Kobašu, s početkom u 18.30 h održati će se redovita godišnja skupština NK „Slavonac“ iz Slavonskog Kobaša. Ovogodišnja skupština osim izvještajnog, biti će ujedno i izbornog karaktera. Kao jedan od značajnijih športskih klubova na području Općine Oriovac koji svakako doprinosi razvitku športskog duha i zdravog načina života, posebice među djecom i mladima, NK „Slavonac“ prezentiranjem programa rada za 2010. godinu osvrnuti će se i na nove aktivnosti i projekte u domeni unaprijeđenja rada kluba, te razvoja športskih djelatnosti na području općine, o čemu ćemo detaljnije izvjestiti nakon održavanja ovogodišnje skupštine.

Čišćenje snijega i leda

Ovih dana snježne oborine sasvim sigurno su top tema dnevnih vijesti ne samo u Gorskoj Hrvatskoj koja je gotovo paralizirana snježnim nanosima, nego u svim kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Prema podacima Državne hidrometeorološke službe, tijekom noći i prijepodneva na području Brodsko – posavske županije palo je i do 14 cm novog snježnog pokrivača. Prognostičke karte ukazuju na privremeno smirivanje snježnih padalina tijekom sutrašnjeg dana, dok se u noći s petka na subotu i tijekom subote ponovno očekuju obilnije oborine.

Uz temperature koje se uglavnom kreću ispod ništice, snježni pokrivač neće se topiti, što će svakako doprinijeti znatno otežanom kretanju po javnim i prometnim površinama na području Općine Oriovac.

Kako bi mogućnost ozljeđivanja uslijed padova na vrlo skliskim površinama sveli na najmanju moguću mjeru, pozivamo sve mještane Općine Oriovac, kao i sve pravne osobe na području općine, da redovito čiste snijeg i led na površinama ispred objekata i parcela kojih su vlasnici ili korisnici, odnosno da spomenute površine posipaju solju, pijeskom ili piljevinom dok se vremenski uvjeti bar donekle ne stabiliziraju.

Poljoprivredno-poduzetničke ideje 2010.

Na 12. manifestaciji ''Poljoprivredno-poduzetničke ideje 2010.'' održanoj 29. i 30.01.2010. 7. puta po redu u Novoj Gradiški, sudjelovali su i predstavnici Općine Oriovac. U atraktivnom izložbenom prostoru Društvenog doma u najboljem svjetlu predstavili su originalnost vlastitih proizvoda, neposredno ukazujući na nastojanja općine da se gospodarski napredak ostvari kroz oživljavanje proizvodnje s naglaskom na autohtonim proizvodima.

PPI su bile pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja čiji je predstavnik ministar gosp. Petar Čobanković i otvorio samu manifestaciju. Pozdravne govore su održali si i župan BPŽ-a Danijel Marušić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Ivan Katalinić, te zamjenik gradonačelnika Grada Nova Gradiška Milan Mateša.

Ove godine na „Poljoprivredno poduzetničkim idejama“ okupilo se preko stotinu izlagača iz cijele Hrvatske, što je ukazalo na sve veću potrebitost održavanja i pohađanja ovakvih manifestacija najviše zbog kontinuiranog približavanja integraciji s EU. Upravo zbog toga održano je pregršt seminara i radionica za zainteresirane poduzetnike kojima se na ovaj način željelo približiti sve prednosti korištenja predpristupnih fondova kao izvora financiranja dobrih poduzetničkih ideja. Izlagači s područja Općine Oriovac sudjelovanjem i na ovim PPI su pokazali kako se na području općine kontinuirano prate gospodarstveni trendovi, te ulaže u informiranje proizvođača.

Akcija Općine Oriovac i Crvenog križa

opcinagrbvijestU okviru provedbe projekta pod nazivom „Poboljšanje kvalitete života starih i nemoćnih na području Općine Oriovac“ s čijom provedbom je Općina Oriovac započela protekle godine, redovito se 2 puta tjedno dostavljaju topli obroci starijim, nemoćnim i socijalno ugroženim osobama na cjelokupnom području općine. Tako su trenutno, 24 osobe s područja općine postale redoviti korisnici navedenih usluga.

Prilikom dostave toplih obroka uočene su dodatne potrebe društvene pomoći navedenim korisnicima, bilo da se radi o hrani, osnovnim higijenskim potrepštinama, poboljšanja iznimno loših stambenih uvjeta, pa i osiguravanja prikladne odjeće, posebice u zimsko vrijeme.

Kako upravo ovaj projekt, koji se provodi putem Projekta socijalnog i gospodarskog oporavka područja od posebne državne skrbi; potkomponenta Socijalna uključenost, za cilj ima unaprijeđenje kvalitete i standarda života starijih, nemoćnih i socijalno ugroženih osoba na području općine, Općina Oriovac u suradnji s Crvenim križom organizirala je akciju pomoći prilikom koje je osigurano 20 paketa pomoći najugroženijim stanovnicima naše općine.

Tako su protekli tjedan volonteri i predstavnici Općine Oriovac dostavnim vozilom korisnicima pomoći isporučili 20 paketa s osnovnim prehrambenim namirnicama i neophodnim higijenskim potrepštinama procijenjene vrijednosti oko 300,00 Kn po paketu.

Također, u planu je i niz drugih akcija pomoći, sukladno iskazanim potrebama, što još jednom govori u prilog senzibiliteta Općine Oriovac prema najugroženijim skupinama naše lokalne zajednice, kao i značaja skrbi o istima.

14. "Čijalo perja" u Lužanima

„Da se pamte stari običaji“, moto je tradicionalne manifestacije „Čijalo perja“ koja će se u organizaciji KUD-a „Graničar“ i uz potporu Općine Oriovac, dana 30. siječnja 2009. godine, po 14. put održati u Lužanima, u Hrvatskom domu s početkom u 19.00 sati.

Običaj čijanja perja svojom predanošću od zaborava su spasili članovi KUD-a „Graničar“, koji će i ove godine stare podsjetiti, a mlade upoznati kako su to činili naši stari u minulim vremenima.

Gosti manifestacije su: Udruga za očuvanje hrvatskog folklora iz Omiša, KPD „Seljačka sloga“ iz Đelekovca, KUD „Braća Banas“ iz Josipovca, te KUD „Eugen Kumičić“ iz Slavonskog Broda.

Nakon nastupa gostujućih KUD-ova uz domaćine u službenom dijelu programa te prikaza ovog starog običaja, sve prisutne će zabavljati tamburaški sastav „Bećarine“.

Službeni rezultati izbora u drugom krugu za predsjednika Republike Hrvatske

Prema službenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva za drugi krug izbora za predsjednika Republike Hrvatske, u 11 biračkih mjesta u Općini Oriovac glasovanju je pristupilo 2.681 od ukupno 5.562 birača, odnosno 48,20 % glasovalih.

Predsjednički kandidat SDP-a prof.dr.sc. Ivo Josipović osvojio je naklonost 54,12 % birača s područja općine, dok je nezavisni predsjednički kandidat Milan Bandić osvojio 45,88 % glasova. Također prema ukupnim službenim rezultatima, novi hrvatski predsjednik je prof.dr.sc. Ivo Josipović.

OGLASI


INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalna redarica:
Josipa Gavran Ećimović
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Zamjenica načelnika:
Željka Čorak
Mob. 099-379-7960
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png