Ministarstvo poljoprivrede propisalo je Naredbu o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze

zlatna zutica 2017Zlatna žutica vinove loze (Flavescens doree) karantenska je bolest koju uzrokuje fitoplazma Candidatus Phytoplazma vitis. Spada među najopasnije bolesti vinove loze u Europi.
Zbog intenzivnog širenja zlatne žutice i trajnih gubitaka svakog zaraženog trsa Ministarstvo poljoprivrede propisalo je Naredbu o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 46/2017).
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2017_05_46_1086.html
Posjednici vinograda obvezni su tijekom vegetacije provoditi vizualne preglede vinove loze te uoče li simptome zaraze odmah izvijestiti:

  • fitosanitarnog inspektora Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili
  • Zavod za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., (01) 2311 640 ili
  • Savjetodavnu službu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., (01) 4882 700

pdfEdukativni letak

(izvor: www.savjetodavna.hr)

Održana 14. izvanredna izborna Skupština Lokalne akcijske grupe „Posavina“

14 skupstina laga 2017 214. Izvanredna Izborna Skupština Lokalne akcijske grupe „Posavina“ održana je u ponedjeljak, 03. srpnja  2017.g.  s početkom u 19:00 sati u  Paljevinama (Grgurevići, Općina Sibinj).

Donesena je Odluka o reviziji članstva te su u članstvo LAG-a primljeni  – Udruga Sv. Florijan za ruralni razvoj, DVD Podcrkavlje, a iz članstva brisane – Zlatovezilje (zbog prestanka rada), te sada LAG Posavina broji ukupno 64 člana nakon primanja novih članova i brisanja neaktivnih/onih koji su prestali sa djelovanjem. Prisutni članovi skupštine jednoglasno su donijeli odluku da se razrješuju članovi Općina Podcrkavlje (Vlado Tadijanović) i KUD Luka Ilić Oriovčanin (Željka Čorak) i imenuju članovi Općina Oriovac sa imenovanim predstavnikom Željkom Čorak (zamjenica načelnika) i DVD Podcrkavlje sa imenovanim predstavnikom Matom Kovačević.

Također, jednoglasno je donesena odluka o razrješenju i imenovanju novih članova – Vlade Tadijanovića i Ivana Brzića u Nadzorni odbor LAG-a. Prisutni članovi skupštine glasali su, za prijedlog izmjene Dopredsjednika LAG-a Posavina i izbor gosp. Branka Brkića te potvrđivanje nastavka mandata gosp. Željki Čorak kao predsjednici. Izmijenjena je i Lokalna razvojna strategija LAG-a Posavina te su za provođenje Odluke zadužili Ured LAG-a na čelu sa Voditeljem u vremenu koji slijedi nakon stupanja na snagu novog Pravilnika za provedbu Podmjere 19.2.-19.3.-19.4.

Skupština je završila s radom u 20:15 sati. (izvor: www.lag-posavina.hr)

14 skupstina laga 2017 1

Zlatna medalja Rafaela Kolundžića za reprezentaciju Hrvatske

zlatna medalja rafael kolundzic 2017Ove se godine općina Oriovac može pohvaliti još jednim novim imenom u svijetu sporta. Ranije je ta čast pripala Jeleni Ivezić, košarkašici iz Radovanja koja igra za Hrvatsku košarkašku reprezentaciju, a ove se godine može spomenuti imea Rafela Kolundžića iz Slavonskog Kobaša koji je nastupio kao član hrvatske kajak-kanu reprezentacije.
Naime, pod vodstvom trenera Igora Krajine, na jakoj međunarodnoj regati u talijanskom Auronzu. U sastavu reprezentacije bili su Marko Jelkić i Emanuel Horvatiček (KKK „Belišće“), Josip Lenac (KKK „Hrvatska Kostajnica“), Marin Lipovac i Fabio Folvarek (KKK „Olimpik“), Rafael Kolundžić (KKK „Oriolik“) te Vanesa Tot i Darko Erceg (KKK „Marsonia“). Na regati su postigli odlične rezultate osvojivši ukupno 12 medalja; od toga, čak 8 medalja – 6 zlata i 2 srebra – osvojili su mladi kanuisti iz naše županije! (izvor: www.radioslavonija.hr)
U disciplini C2 1000m i 200m mladih do 16 godina, Rafael Kolundžić i Darko Erceg su osvojili zlatne medalje. U jakoj konkurenciji europskih mladih kanuista dvojac je zasluženo i samouvjereno prvi prošao ciljem. Darko je član K K K Marsonie iz Slav. Broda, a Rafael K K K Oriolika iz Slav. Kobaša. U disciplini C2 na 500 m Rafael je osvojio još jedno odličje, srebnu medalju. (izvor: www.slavonskikobas-kudmg.com)

2. sjednica Općinskog vijeća

opcina oriovacPoziv kojim Vas pozivamo na 2. sjednicu Općinskog vijeća općine Oriovac koja će se održati 05.07.2017. godine (srijeda) s početkom u 19,00 sati u vijećnici općine Oriovac sa sljedećim DNEVNIM REDOM:

1. Usvajanje zapisnika sa 1.konstituirajuće sjednice Vijeća općine Oriovac
2. Aktualan sat
3. Izbor radnih tijela:
a) predsjednika i članova Odbora za Statut i Poslovnik
b) predsjednika i članova Odbora za financije i proračun – izvjestitelj Anica Hemen
4. Donošenje Odluke o imenovanju potpisnika žiro-računa općine Oriovac – izvjestitelj Anica Hemen
5. Donošenje Rješenja o imenovanju Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda – izvjestitelj Anica Hemen
6. Donošenje Odluke o visini naknade za nazočnost na sjednicama Općinskog vijeća i visini naknade predsjednika Općinskog vijeća općine Oriovac – izvjestitelj Anica Hemen
7. Donošenje Odluke o lokalnim porezima – izvjestitelj Anica Hemen
8. Donošenje Odluke o obavljanju poslova utvrđivanja i naplate poreza općine Oriovac – izvjestitelj Anica Hemen
9. Očitovanje na dopis Mire Čuljat – izvjestitelj Anica Hemen

 

PREDSJEDNIK VIJEĆA
OPĆINE ORIOVAC
MATIJA JOŠIĆ, mag.phil.et univ.bacc.relig.

pdf Poziv

U Oriovcu održane tradicionalne ‘Žetvene svečanosti’

oriovacke zetvene svecanosti 2017 1Ni kiša nije spriječila vrijednu i lijepu tradiciju održavanja Oriovačkih žetvenih svečanosti, koje su u nedjelju 25. lipnja, po 16. put organizirali članovi KUD-a Luka Ilić Oriovčanin. Svečanost kojom od zaborava žele sačuvati drevne običaje žetve, uveličali su i gostujući  KUD-ovci iz Viljeva, Bocanjevaca, Slavonskog Kobaša, Bickog Sela, Žeravca, Lapovaca i Šiškovaca. Program je počeo svečanom povorkom KUD-ova, konjanika i okićenih zaprega oriovačkim ulicama. Dio folklornog programa održan je na pozornici u parku, ali je zbog kiše premješten u dvoranu Društvenog doma. Birane su i najljepše djevojke u narodnoj nošnji, a pobjednica je Barbara Margetić iz Slavonskog Kobaša. Načelnik općine Antun Pavetić je istaknuo – Kod nas se nažalost samo u Kobašu ljudi ozbiljno bave poljoprivredom i ovo je način da malo podsjetimo na te naše drevne običaje, vrijeme je žetve i pravi je trenutak za to. Pred nama je ovog ljeta još nekoliko lijepih događanja, ribarske večeri u Lužanima i Kobašu, ‘Razigrani lipicanci’ i tako redom.-

Željka Čorak, predsjednica KUD-a ‘Luka Ilić Oriovčanin’ i zamjenica načelnika općine istaknula je zadovoljstvo što je stiglo osam društava u goste – Sretna sam što je ova manifestacija ovoliko dugo potrajala, to nam je i bio cilj, jer je ovakva manifestacija nedostajala. S njom počinje žetva, a mi se možemo pohvaliti da čuvamo te neke stare eksponate vezane uz starinski način žetve. Mi na ovaj način čuvamo tradiciju i ne želimo da se stari žetveni običaji zaborave.-

Župan Danijel Marušić sa zadovoljstvom dolazi na ovu manifestaciju – Ovako se čuva tradicija i baš je lijepo večeras u Oriovcu, bez obzira na kišu. Sve pohvale KUD-u, načelniku i općini na ovoj lijepoj i dobro organiziranoj manifestaciji i čuvanju naše tradicije.- (izvor: www.radioslavonija.hr)

Druga vatrogasna karavana "Sava 2017."

karvana sava 2017Od 22. do 25. lipnja održava se 2. VATROGASNA KARAVANA SAVA 2017. od Rugvica preko Palanjeka, Gušća, Jasenovca, Orubice, Slavonskog Kobaša do Slavonskog Broda. Cilj ove vježbe je edukativno-taktičko-tehničko okupljanje vatrogasaca te jačanje DVD-a uz rijeku Savu. Također se promoviraju tvrtke koje se bave proizvodnjom vatrogasne opreme za zaštitu i spašavanje.
U Slav. Kobaš karavana od 11 plovila i 70 sudionika doplovila je u subotu, 24. lipnja u 11.30 sati. Nakon dobrodošlice koju je uputio domaćin i zajedničkog ručka, izvršena je analiza proteklog dana, prezentirana vozila i oprema te izdane upute za izvođenje vježbe u Slav. Brodu. Logistiku su pružili DVD-i iz Orubice, Oriovca, Lužana, Slav. Kobaša i JVP Slav. Brod.
Voditelj projekta gosp. Ivica Pavlaković izjavio je da je zadovoljan dosadašnjim tijekom karavane, a posebno ozbiljnošću svih sudionika što je pravi put za unapređenje rada vatrogasaca i profesionalno postupanje u službi.
Nakon pozdravnih riječi domaćina i gostiju, sudionici su zaplovili prema Slav. Brodu. (izvor: www.slavonskikobas-kudmg.com)

karavana sava 2017 2

karavana sava 2017 3

karavana sava 2017 4

Vodovod upozorio korisnike na kontroliranu potrošnju vode

vodovod logoZbog poteškoća u ospskrbi pitkom vodom, Vodovod Slavonski Brod ovih se dana obratio korisnicima putem svoje web stranice čiji tekst prenosimo u cijelosti.

OBAVIJEST-ZAMOLBA POTROŠAČIMA VODE

Zbog visokih temperatura i nepovoljnih hidroloških uvjeta kojima smo izloženi posljednjih dana, na području grada Slavonskog Broda i okolice, koja se opskrbljuje vodom za piće s crpilišta „Jelas“, došlo je do prekomjernog povećanja potrošnje vode. Zbog navedene situacije, moglo bi doći do smanjenja dostatne količine vode za piće, a mogući problemi u opskrbi vodom očekuju se u kasnim popodnevnim i večernjim satima.

Upravo kako ne bi došlo do većeg problema, TD „Vodovod“ ovim putem moli sve korisnike vodnih usluga da kontroliraju potrošnju vode iz vodoopskrbnog sustava te da ju ne koriste za zalijevanje vrtova i travnjaka, pranje automobila i prometnica. Racionalnom potrošnjom vode omogućit ćemo da voda bude dostupna potrošačima u svim dijelovima grada i okolice.

Zahvaljujemo se na razumijevanju!

Mladi iz osam europskih zemalja u Slavonskom Kobašu

mladi kobas 2017U tijeku je međunarodna razmjena mladih Youth Up. U Slavonskom Brodu, u organizaciji Europskog doma Slavonski Brod boravi četrdeset mladih iz Poljske, Češke, Grčke, Turske, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Bugarske. Oni istražuju kako mladi vide život u ruralnim sredinama, pronalaze li motivaciju u mnogim blagodatima života na selu, osobito u kvalitetnijem i zdravijem životu te ljubavi prema prirodi. Ako se odluče za rad u ruralnoj sredini, hoće li odabrati poljoprivredu, društvene djelatnosti ili agroturizam? Što vide kao najveće poteškoće uspješnom životu i radu na selu; administrativne i birokratske propise, nedovoljno razvijenu infrastrukturu ili nešto drugo?
Tijekom sedmodnevne razmjene, zahvaljujući udruzi Limes iz Kobaša, mladi borave dva dana u Slavonskom Kobašu i Oriovcu i sudjelovali u aktivnostima koje su za njih pripremili njihovi vršnjaci.
Prvi su dan (utorak) u Slav. Kobašu obišli četiri obiteljska poljoprivredna gospodarstva gdje su se upoznali s njihovim radom ali i poteškoćama. I sami su obavljali poslove specifične za poljodjelstvo. Popodne su posjetili ribnjak i vinograde u Oriovcu te objedovali u vinogradarskoj kući.
Navečer su na Placu (u centru) predstavili svoju zemlju odakle dolaze a potom su zapjevali i zaplesali uz članove K U D-a Matija Gubec. Slijedila je zajednička večera gdje su se razmjenjivali utisci o proteklom danu.
U srijedu su na obali Save uređivali okoliš i poligon za paintball (i natjecali se), kupali se, te predvečer provozali konjskim zapregama kroz ulice Kobaša.
Nadamo se da su gosti spoznali različite mogućnosti upošljavanja u ruralnoj sredini kao što je naše mjesto. Želimo im sretan put do svojih domova i puno sreće u životnom razdoblju!
(izvor: www.slavonskikobas-kudmg.com)

Druga po redu biciklijada općine Oriovac

2 biciklijada 2017 1Danas, na blagdan Tijelova, KUM Limes iz Slavonskog Kobaša nastavio je sa svojim aktivnostima te je i ove godine za sve mještane organizirao 2. po redu biciklijadu općine Oriovac. Podsjetimo se da je prošlogodišnja organizacija izuzetno dobro prošla te da je preko 150 učesnika jako dobro prihvatilo ovakvu vrstu zabave. Ove godine možemo istaknuti kako je broj učesnika znatno porastao te je preko 200 sudionika etapu dugu 23km započelo u 14 sati. Početna točka bila je Slavonski Kobaš, a nastavak dionice kretao se u smjeru Oriovca te Lužana i ponovno Slavonskog Kobaša.
Događaj je imala priliku otvoriti novoizabrana zamjenica načelnika Općine Oriovac, Željka Čorak koja je prije samog početka biciklijade pozdravile sve sudionike, zahvalila se na odazivu i poželjela ustrajnost na ovoj, ne tako kratkoj, dionici. Sunčano vrijeme i ugodna temperatura zraka od 25° učinilo je ovu biciklijadu po drugi put uspješnom, a za taj uspjeh u provedbi i organizaciji valja pohvaliti i glavnog pokrovitelja Općinu Oriovac, te ostale sponzore Rekord-tim d.o.o., OPG Stjepan Lalić, CITO d.o.o, AP Đuro Pavelić, Frizerski salon i trgovina Kaća, Iva Ivezić, Amaretto bar, Caffe Velebit Oriovac.
Riječi zahvalnosti uputio je i organizator DVD-ovima s područja općine koji su na punktovima posluživali osvježavajuće napitke i brinuli o sigurnosti u prometu.

Održana drama "Rat i propast dvaju carstava u Kobašu"

izvor: facebook Josip Pl JagodarJučer je u Slavonkom Kobašu, posljednjeg dana škole, premijerno izvedena predstava po nazivom "Rat i propast dvaju carstava u Kobašu" u režiji Josipa Jagodara, profesora hrvatskog jezika u osnovnoj školi "Dr. Stjepan Ilijašević". Predstava je okupila tristotinjak zainteresiranih mještana općine Oriovac što je ispunilo dom u Slavonskom Kobašu do posljednje mjesta. U predstavi je nastupilo ukupno 53 učenika spomenute osnovne škole.
Radnja ove drame smještena je na početak prošlog stoljeća, točnije u razdoblje 1914. do 1918. godine. Radnja je podijeljena u 3 čina i govori o životu i situacijima koje su prevladavale u ova dva susjedna sela. Tako se u predstavi isprepliću različiti jezici poput njemačkog, latinkog, ruskog te jezika balkanskog govornog područja. Sve su to imali prilike prokazati djeca osnovne škole kroz uloge svećenika, seljaka, kadije, vojnika, trgovaca i brojnih dugih.
Reakcije publike bile su očekivane. Ovakav trud mnogo puta nagradili su aplauzom, a riječi hvale još dugo su se mogle čuti i nakon predstave.

Poziv na prvu konstituirajuću sjednicu Općinskog vijeća

opcina oriovac

Na temelju članka 87. Zakona o lokalnim izborima („Narodne novine" br. 144/12), a sukladno Odluci državnog tajnika, KLASA: 023-01/17-01/217, URBROJ: 515-02-02-01/1-17-13 od 25. svibnja 2017. godine sazivam prvu konstituirajuću sjednicu Općinskog vijeća Općine Oriovac za

PONEDJELJAK, 19. LIPNJA 2017. GODINE U 18,30 SATI

Sjednica će se održati u Vijećnici Općine Oriovac, Trg hrvatskog preporoda 1.

Dnevni red:

- Utvrđivanje kvoruma
1. Izbor Mandatnog povjerenstva
2. Izvješće Mandatnog povjerenstva i verifikacija mandata članova Općinskog vijeća Općine Oriovac
- utvrđivanje člana Općinskog vijeća koji će predsjedavati sjednicom do izbora predsjednika
- svečana prisega članova Općinskog vijeća
3. Izbor predsjednika i članova Komisija za izbor i imenovanja
4. Izbor predsjednika i potpredsjednika Općinskog vijeća Općine Oriovac


Molimo sve izabrane članove Općinskog vijeća da budu nazočni konstituirajućoj sjednici.

 

 pdfPoziv

OGLASI


INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalna redarica:
Josipa Gavran Ećimović
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Zamjenica načelnika:
Željka Čorak
Mob. 099-379-7960
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png