Predstavnici Općine položili vijenac povodom blagdana Svih Svetih

svi sveti 2018 1Načelnik Antun Pavetić, njegova zamjenica Željka Čorak i predsjednik općinskog vijeća Općine Oriovac Josip Jagodar, povodom dana Svih Svetih, položili su vijenac kod centralnog spomenika u Oriovcu za sve poginule branitelje u Domovinskog rata, ali i za sve civilne žrtve, kao i za one koji su desetljećima prije osamostaljenja Hrvatske ginuli za nju. Neka im je vječna hvala i slava i laka im hrvatska zemlja....

svi sveti 2018 3

4. Dječji folklorni susreti u Lužanima

4 djecji folklorni susreti 2018Potaknuti idejom da čuvanje tradicije i kulturne baštine svoga kraja mora krenuti od najranije dječje dobi,  članovi KUD-a Graničar, s predsjednicom Danijelom Vinković i voditeljicom dječje skupine Anitom Lovrić,  već 4. godinu za redom održavaju dječju smotru JESEN STIGLA, SVEGA SADA IM.

Ove godine na smotru su stigla djeca iz susjednih mjesta, ali i županija. Tako su Sudionici stigli iz KUD - a Zrinski, Brodski Stupnik, KUD - Ivan Filipović, Velika Kopanica, KUD- a „Ivo Čakalić“Kaptol, Požeško - slavonska županija i KUD “DONJA POSAVINA” GUŠĆE, Sisačko- moslavačka županija.

Svaka skupina pokazala je dio tradicije svoga kraja, s naglaskom na dječje igre i plesove. Uz očuvanje plesa i pjesme, ide i briga o narodnoj baštini tj. odjeći i obući naših predaka. Svaka skupina pokazala je koliko je naša domovina raznolika i na malom području udaljenosti svega najviše100km. Bogatstvom ruha posebno su nas dojmile narodne nošnje KUD- a Donja posavina, sve redom originalne i stare nekoliko desetljeća. Boje i način izrade samo su dokaz velikog truda i rada žena u prošlosti.

Važno je bilo pokazati kako su se djeca nekada igrala. Igra je važan dio dječjeg života i treba je njegovati. U prošlosti su se kroz igru razvijale i učile vještine važne za cijeli život. Zbog toga smo ove godine organizirali natjecanje u ručnom čišćenju (runjenju) kukuruza. Predstavnici svake skupine su imali zadatak u 2 min očistiti što više zrnja s klipa kukuruza. Iako su za natjecanje saznali pred sam nastup, jako dobro su se snašli. Pobjednik je bio predstavnik KUD - a Zrinski iz Brodskog Stupnika.

Djeca su s veseljem sudjelovala i navijala za svoje predstavnike, koji su na kraju dobili zahvalnice za sudjelovanje i male poklone,  koje su izradili najmlađi članovi KUD -a Graničar, Lužani, na svojim radionicama.

Svi članovi KUD-a Graničar, nadaju se da će roditelji i djeca prepoznati trud koji se ulaže u radu s djecom,  da bi što više djece i mladih postali čuvarima baštine i tradicije. Ujedno pozivaju svu djecu okolice da im se pridruže na plesnim probama i radionicama svake nedjelje u 17h, u prostorijama KUD-a.

FOTOGALERIJA
  

Održana smotra pripadnika civilne zaštite općine Oriovac

smotra civilne zastite 2018 1Dana 25.10.2018. održana je smotra civilne zaštite Općine Oriovac. U vijećnici Općine pripadnike je dočekala zamjenica načelnika, Željka Čorak koja je ujedno obnaša i ulogu zapovjednika postrojbe.
Nakon pozdravnih riječi, riječ je uzeo g. Nožina, vlasnik tvtke In konzalting d.o.o. koji je dao kratki osvrt na razdoblje koje je pred nama, a kratkom prezentacijom predstavnik Područnog ureda DUZS-a Slavonski Brod, pripadnike Tima civilne zaštite upoznao je s pravima i obvezama koje imaju.
Za sve pripadnike civilne zaštite u pripremi su i iskaznice s fotografijom kao i zaštitna radna odora koju će svaki pripadnik zadužiti.

smotra civilne zastite 2018 2

Domaćim OPG-ovcima prezentirana nova mineralna gnojiva

vita kemija predavanje 2018 124.10.2018. u suradnju i s Hrvatskom poljoprivredno-šumarsko savjetodavnom službom održana je prezentacija tvrtke Vita Kemija d.o.o. na temu gnojidbe. Prezentirajući proizvode svoje tvrtke, g. Marijan Brkić je okupljene poljoprivrednike upoznao s doista širokom paletom prozivoda naglašavajući kako naša tla znaju biti dosta kisela i siromašna mineralima, a upravo su mineralna gnojiva, organska mineralna, vodotopiva, tekuća, organska i folijarna gnojiva dobar izbor koji se pokazao na terenu i polučio dobre rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji.

Tvrtka Vita Kemija d.o.o. ima sjedište u Zadru, a dio je međunarodne mreže proizvođača i distributera gnojiva posljednje generacije. Grupaciju čine tvrtke; Siriac S.R.L, Galenich S.R.L, Zoberbac S.R.L, Fertinagro S.R.L i Solphochimica S.R.L.

Predavanju su se pridružile i djelatnice savjetodanve službe, Marina Kršić i Marija Milašin, koje su svojim znanjem proširile izlaganje o gnojidbi, a također obradile i važnu temu koja predstavlja pravu prijetnju hrvatskim vinogradima, zlatnu žuticu vinove loze.

vita kemija predavanje 2018 2

vita kemija predavanje 2018 3

Obavijest izlagačima na Katarinskom sajmu

katarinski sajamPoštovani poduzetnici, vlasnici OPG-ova, obrtnici, kao i prijašnjih godina općina Oriovac je unajmila štand na Katarinskom sajmu za potencijalne izlagače. Štand je veličine 8 m2 i nalazi se u srednjem redu u Velikoj dvorani tako da se mogu koristiti frontalne strane. Molimo da nam se što prije javite u Općinu ako želite biti izlagači na tom sajmu.

"Učionica na otvorenom" u Slavonskom Kobašu

sjenica u kobasu 2018 1U srijedu 17.10.2018. godine u Slavonskom Kobašu svečano je otvorena sjenica koju je Kreativna udruga mladih Limes izgradila uz pomoć donacija iz građanske akcije "Učionica na otvorenom za sve" u sklopu programa "Naš doprinos zajednici" koji sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Osim zaklade projekat je sufinanciralo i pedesetak mještana općine Oriovac, ali i neke tvrke s ovog područja. Prisutnim učenicima i mještanima obratili su se predsjednik Udruge i predsjednik općinskog vijeća gdin Josip Jagodar, predsjednik Savjeta mladih naše općine gdin Matija Ervaćinović i načelnik općine Oriovac gdin Antun Pavetić koji je pohvalio inicijativu "Limesa" i naglasio kako bi i druge udruge s naše općine trebale tražiti druge izvore financiranja, a ne se bazirati samo na proračunska sredstva. Otvaranje je završilo prigodnim domjenkom.

sjenica u kobasu 2018 2

Naknada za troškove ogrijeva uplaćena kranjim korisnicima

drva 2018Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Brodsko-posavske županije temeljem članka 100 st. 3 Zakona o socijalnoj skrbi dana 16. listopada 2018. godine dostavilo je sredstva za priznavanje prava na naknadu troškova ogrijeva za 36 korisnika sa područja naše općine. Sredstva su isti dan prebačena na račune krajnjih korisnika.

U Novskoj održan znanstveni simpozij o Luki Iliću Oriovčaninu

znanstveni simpozij o luki ilicu oriovcaninu u novskojU ponedjeljak 15. listopada 2018. Novljansko akademsko društvo, Grad Novska i ogranak Matice Hrvatske u Novskoj održali su Znanstveni simpozij o Luki Iliću Oriovčaninu kojim je obilježena 140. obljetnica njegove smrti. Zamjenica načelnika Željka Čorak aktivno je sudjelovala u organizacijskom odboru ovog skupa, a predsjednik općinskog vijeća Josip Jagodar dao je svoj stručni doprinos ovom događaju prigodnim izlaganjem na temu "Ilićeve lovorike u spomen knjizi upravne općine Kobaš (1872. -1909.) i spomenici župe Sv. Ivana Krstitelja iz Slavonskog Kobaša (1824. -1958). Svojim su izvedbama posjetitelje skupa obradovali i članovi KUD-a Luka Ilić Oriovčanin iz Oriovca koji su na skupu izveli tri prigodne skladbe.

Javni poziv za pohađanje verificiranog programa obrazovanja odraslih osoba

opg genijeNa temelju odluke o financiranju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se sufinanciraju iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020, Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina – Broj: UP.02.1.1.06.0020, od 05. rujna 2018. Lokalna akcijska grupa Zapadna Slavonija objavljuje:


JAVNI POZIV
za pohađanje verificiranog programa obrazovanja
odraslih osoba

pdfJavni poziv


1234

U Slavonskom Kobašu održana edukacija za rukovanje AEDplus uređajem

edukacija za rukovanje aedplus uredajemZavod za hitnu medicinu BPŽ danas je u Slavonskom Kobašu održao edukaciju za rukovanje AEDplus uređajem (defibrilator) koji je na zgradu vatrogasnog doma u Slavonskom Kobašu postavljen još u mjesecu srpnju. Obuku je prošlo 12 mještana i mještanki različitih dobnih skupina. Slavonski Kobaš odabran je na prijedlog predstavnika općine Oriovac kao mjesto koje je često ugroženo poplavama. Čestitamo svim polaznicima.

36. Smotra tamburaških sastava u Slavonskom Kobašu

36 smotra tamburasa kobas 2018Proteklog vikenda održana je 36. Smotra tamburaških sastava u Slavonskom Kobašu na kojoj se predstavilo 9 tamburaških sastava i kulturno-umjetničkih društava iz naše županije. Titulu najboljih odnijeli su TS "AIS" iz Slavonskog Broda koje će županiju predstavljati na Državnoj smotri tamburaša u Dugom selu, a domaćini KUD "Matija Gubec" iz Slavonskog Kobaša nastupiti će na Brodskom kolu 2019. godine. Neizostavan dio ove smotre je i izložba ručnih radova, ove godine na temu "Polutak Kobašanke", koju je pripremila gđa Manda Mitrović, a također i Kolo na placu koje je uslijedilo nakon koncerta u crkvi koje je odradio Veliki zbor župe Gospe od brze pomoći iz Slavonskog Broda. Smotru je otvorila zamjenica načelnika Željka Čorak, a u ime Brodsko-posavske županije sudionike i goste pozdravila je Klara Šćuka.

OGLASI


1.

Posao... 18.04.2018.


Trgovina Oriomatrix traži radnika ili radnicu za rad u trgovini vijčane robe, alata, boja i lakova...
Kontakt: Jasmin (091/602-4383) ili Sanja (091907-0960)

 

INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-155, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png