VAŽNO! Izdavanje propusnica poljoprivrednicima

corona virusMinistarstvo poljoprivrede će u suradnji s Nacionalnim stožerom izdavati propusnice poljoprivrednicima
Zagreb/Slavonski Brod, 25.ožujka 2020.Odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj koji je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske dana 23. ožujka 2020. godine dovodi se u pitanje nesmetano obavljanje poljoprivredne proizvodnje.
 
Poljoprivredna proizvodnja se mora, bez obzira na pojavu pandemije korona virusa, odvijati svojim tijekom te je prije svega prioritet kontinuitet proizvodnje dovoljne količine hrane odnosno kontinuitet obavljanja poljoprivrednih radova. Iz navedenih razloga od iznimne je važnosti mogućnost da poljoprivrednici imaju pristup svojim nasadima, usjevima, pčelinjacima i farmama na kojima imaju žive životinje.
 
Uzevši u obzir navedeno, poljoprivrednim proizvođačima koji imaju poljoprivredne površine, objekte za poljoprivrednu proizvodnju, preradu i skladištenje propusnice će izdavati službenici Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, s ciljem smanjenja nepotrebnog putovanja do stožera te izlaganja nepotrebnim socijalnim kontaktima. Službenici Ministarstva poljoprivrede uključit će se u rad lokalnih stožera civilne zaštite, kako bi se osiguralo nesmetano obavljanje svih potrebnih aktivnosti, ali uz poštivanje visokih mjera sigurnosti i predostrožnosti po pitanju sprečavanja širenja zaraze COVID-19 virusom.
 
Slijedom navedenog propusnice će se izdati:
 
• posjednicima domaćih životinja koje su smještene u izdvojenim objektima izvan mjesta prebivališta posjednika, kako bi se omogućio dolazak na farmu;
• proizvođačima poljoprivrednih proizvoda, kako bi na otvorenom i u zaštićenom prostoru proveli potrebne agrotehničke mjere na svim proizvodnim površinama;
• pčelarima, kako bi se omogućilo kretanje do košnica jer postoji opasnost da će bez nadzora i pomoći pčelara u vrijeme intenzivnog razvoja pčelinjih zajednica doći do uginuća velikog broja zajednica;
• kako bi se proizvedene količine poljoprivrednih proizvoda mogle dostaviti do krajnjih potrošača ((uključujući mljekomate, otkupne centre i slično) - zbog zatvaranja tržnica neophodno je reorganizirati rad i omogućiti plasman domaće proizvodnje na način da domaća proizvedena roba ne propadne;
• kako bi se omogućila nužna putovanja radi nabavke svih vrsta repromaterijala (sjeme, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, goriva, maziva, rezervni dijelovi, alati, strojevi,… ), bez čega neće biti proizvodnje ove sezone.
Zahtjevi će se zaprimati putem telefona, e-maila ili web forme www.savjetodavna.hr/propusnice. Propusnice će se moći dobiti elektronskim putem (putem elektronske pošte te aplikacija Viber i WhatsApp) ili preuzeti u područnom uredu Ministarstva poljoprivrede.
Poljoprivrednici se mogu za izdavanje propusnica obratiti djelatniku Ministarstva poljoprivrede po županijama. Tako se u Brodsko-posavskoj županiji možete javiti na 035/487-545 ili 091/4882-819 te e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Održana 1. konstituirajuća sjednica Savjeta mladih općine Oriovac

opcina oriovac

Dana 12. ožujka 2020. godine održana je 1. konstituirajuća sjednica Savjeta mladih općine Oriovac .
Za predsjednicu Savjeta mladih izabrana je KRISTINA NIKIČIĆ iz Slavonskog Kobaša , a za zamjenika DOMAGOJ SEKULIĆ iz Oriovca.
Savjet mladih općine Oriovac ima 5 članova. Članovi savjeta mladih izabrani su na tri godine.
U okviru svoga djelokruga savjet mladih:
– raspravlja na sjednicama savjeta mladih o pitanjima značajnim za rad savjeta mladih, te o pitanjima iz djelokruga predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave koji su od interesa za mlade
– u suradnji s predsjednikom predstavničkog tijela inicira u predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave donošenje odluka od značaja za mlade, donošenje programa i drugih akata od značenja za unaprjeđivanje položaja mladih na području jedinice lokalne samouprave, raspravu o pojedinim pitanjima od značenja za unaprjeđivanje položaja mladih na području jedinice lokalne samouprave, te način rješavanja navedenih pitanja
– putem svojih predstavnika sudjeluje u radu predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave prilikom donošenja odluka, mjera, programa i drugih akata od osobitog značenja za unaprjeđivanje položaja mladih na području jedinice lokalne samouprave davanjem mišljenja, prijedloga i preporuka o pitanjima i temama od interesa za mlade
– sudjeluje u izradi, provedbi i praćenju provedbe lokalnih programa za mlade, daje pisana očitovanja i prijedloge nadležnim tijelima o potrebama i problemima mladih, a po potrebi predlaže i donošenje programa za otklanjanje nastalih problema i poboljšanje položaja mladih
– potiče informiranje mladih o svim pitanjima značajnim za unaprjeđivanje položaja mladih, međusobnu suradnju savjeta mladih u Republici Hrvatskoj, te suradnju i razmjenu iskustava s organizacijama civilnoga društva i odgovarajućim tijelima drugih zemalja
– predlaže i daje na odobravanje predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave program rada popraćen financijskim planom radi ostvarivanja programa rada savjeta mladih
– po potrebi poziva predstavnike tijela jedinice lokalne samouprave na sjednice savjeta mladih
– potiče razvoj financijskog okvira provedbe politike za mlade i podrške razvoju organizacija mladih i za mlade, te sudjeluje u programiranju prioriteta natječaja i određivanja kriterija financiranja organizacija mladih i za mlade
– obavlja i druge savjetodavne poslove od interesa za mlade.

 

Posveta novog vatrogasnog vozila DVD-a Živike - Pričac

novo vatrogasno vozilo dvd zivike pricacDVD Živike-Pričac u svojoj je opremljenosti bogatiji za vatrogasno kombi vozilo koje su pripadnici DVD-a željno iščekivali zadnjih nekoliko godina. Nakon dobivanja 50% sredstava od povratka premije osiguranja na nivou županije, te drugih 50% od Općine Oriovac, pristuplo se realizaciji nabavke.
Tako je dana 14. 3. 2020. (subota) nakon mise u Živikama koju je održao župnik Saša Paveljak iz Lužana, službeno i posvećeno novo vozilo.
Na posveti su bili načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić, predsjednik Vatrogasne zajednice županije Milan Šulter, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Oriovac Antun Jošić, zapovjednik VZO Dagmar Kratofil te ostali gosti i mještani Živika i Pričca.

FOTOGALERIJA

Dječji vrtić „Ivančica Oriovac“ neće raditi od ponedjeljka 16.03.2020.godine do daljnjega

vrtic ivancica logoObavještavamo roditelje čija djeca pohađaju Dječji vrtić „Ivančica Oriovac“,  a sukladno smjernicama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za postupke vezano uz aktualnu situaciju širenja Covid – 19 virusa (Corona virus) da Dječji vrtić „Ivančica Oriovac“ neće raditi od ponedjeljka 16.03.2020.godine do daljnjega.
Roditelji koji ne mogu osigurati zbrinjavanje djece na drugi način mogu ih dovesti u vrtić koji će imati osigurana dežurstva u uobičajenom radnom vremenu vrtića.
Molimo sve roditelje za razumijevanje i upućujemo da prate sve daljnje upute putem medija, stranica Općine Oriovac i Dječjeg vrtića „Ivančica Oriovac“.

Predstava "Kako je lijepo kad se braća vole" u izvedbi mladih župe Gospe Fatimske

kako je lijepo kad se braca vole 1Svake godine sve kvalitetniji i bolji u svojim amaterskim djelima, mladi župe Gospe Fatimske iz Lužana pripremili su još jedan hvale vijedan igrokaz pod nazivom "Kako je lijepo kad se braća vole". Ukupno 14 likova dočaralo je jedan klasični problem današnjeg vremena i današnjeg čovjeka. Pohlepa, sebičnost, egoizam, vječito dokazivanje i borba u inat za komadom zemlje, tema su ove kazališne predstave. Priča je to o dva brata koji su zbog jednog šljivika odlučili pravdu o tome kome šljivik pripada, potražiti na sudu, a svoje su odnose kao i odnose svojih obitelji, doveli u nezavidan položaj.

U ovo korizmeno vrijeme ovaj mladi tim glumaca šalje i prigodnu poruku praštanja i mirenja. Upravo je Veliki petak pomirio i ova dva brata  koji su uspijeli pustiti suzu u crkvi za vrijeme svete mise prilikom ljubljenja križa.

I mještani su prepoznali rad ove glumačke ekipe o čemu govori i dobra posjećenost predstave. Župnika Župe Gospe Fatimske iz Lužana, Sašu Paveljaka, kojeg možemo doživjeti kao redatelja ove predstave, na samom početku obratio se pozdravnim riječima, a uz njega predstavi su nazočili i vlč. Vicko Oradović, župnik Župe Oriovac i zamjenica načelnika, Željka Čorak.

kako je lijepo kad se braca vole 2

kako je lijepo kad se braca vole 3

kako je lijepo kad se braca vole 4

kako je lijepo kad se braca vole 5

kako je lijepo kad se braca vole 6

kako je lijepo kad se braca vole 7

Večer sjećanja na Zdravka Ćosića u Slavonskom Kobašu

vecer sjecanja zdravko cosic 2020 1Večeras je u Domu kulture u Slavonskom Kobašu održana Večer sjećanja na akademskog slikara Zdravka Ćosića povodom četrnaest godina njegove smrti.
Na početku glazbeno-scenskog programa sve nazočne je pozdravio predsjednik KUD-a Matija Gubec u svojstvu organizatora i istakao važnost ovog vrsnog slikara za samo mjesto.
Voditeljica programa Patricija Čuletić kratko je iznijela njegovu biografiju, a potom je načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić potvrdio nastojanja da se u rodnoj kući napravi jedan izložbeni prostor za sve one koji žele pobliže upoznati njegove radove i ambijent u kojem je radio.
Zdravkov dugogodišnji prijatelj Antun Pišonić rekao je da je on bio čovjek iz naroda i za narod, točnije mještanin kojeg su svi poštivali i koji je sve poštivao.
Prof. Branimir Pešut je posebno istakao kako je Ćosić u svojim pejzažima vjerno i na svoj način, koristeći tamne boje, slikao svoju okolinu i često za temu uzimao vodu – rijeke, bare, bujice.
U glazbenom dijelu sudjelovali su učenici Glazbene škole iz Slav. Broda; Nikola Vincek na bisernici i Josip Matanović na braču uz korepetitora prof. Hrvoja Anušića. Potom su dvije skladbe izveli Matea Lovrić Trlin (klavijature), Ana Komorčec (flauta) i Robert Vojvodić (bisernica i gitara). Vokalni solisti Valentina Džinić, Matko Pišonić i Ivan Hećimović uz tamburaški sastav i dirigenta Antuna Baćo također su se gledateljima predstavili s nekoliko glazbenih brojeva.
Svake godina na ovoj priredbi osim Ćosića spomenemo još nekog zasluženog i istaknutog pojedinca. Ovaj puta bilo je riječi i o Anti Premužiću ing. šumarstva koji je rođen u Kobašu, a poznat po uređivanju staze na Velebitu i ostalim aktivnostima vezanim za planinarenje i šumarstvo. Njegov životopis opisao je dr. sc. Josip Jagodar.
Poslije programa gledatelji su mogli razgledati izložbu slika Zdravka Ćosića (neke od njih po prvi puta u Kobašu), a isto tako i radove mladih likovnih kobaških stvaralaca Josipe Bobošević i Tene Klarić.
KUD Matija Gubec zahvaljuje se vlasnicima slika Kati Pesić, obitelji Babić, Sunčici Martinović i Marijanu Radmiloviću što su ustupili svoja vrijedna dijela za izložbu.
Zahvaljujemo se i pokrovitelju Općini Oriovac, supokroviteljima Brodsko-posavskoj županiji i KUM-u Limes te svima koji su na bilo koji način pomogli pri realizaciji ove priredbe. (izvor: www.slavonskikobas-kudmg.com)

Rezultati Javnog poziva za dodjelu subvencije za uzgoj i držanje ženske teladi predviđene za reprodukciju za 2020. godinu

opcina oriovac

Dana 22.01.2020.godine objavljen je Javni poziv za dodjelu potpora poljoprivrednicima na području općine Oriovac za 2020.godinu pod točkom A/ za uzgoj i držanje ženske teladi predviđene za reprodukciju.
Općinskim proračunom osigurano je ukupno 5.000,00 kuna po ženskom teletu godišnje i to po redoslijedu zaprimanja zamolbi.
Na Javni poziv   13.02.2020.godine zaprimljena je 1 (jedna) zamolba koja udovoljava uvjetima iz Odluke i subvencija se dodjeljuje:

1. DRAGICA KLASNIĆ, Matije Gupca 37, Slavonski Kobaš
za 10 ženskih teladi

Ovim putem obavještavamo sve zainteresirane da su predviđena sredstva za subvenciju za uzgoj i držanje ženske teladi za reprodukciju za 2020.godinu. utrošena.

Poziv na 21. sjednicu Općinskog vijeća

opcina oriovac

kojim Vas pozivamo na 21. sjednicu Općinskog vijeća općine Oriovac koja će se održati  3. 3. 2020.godine (utorak) s početkom u  18,00 sati u vijećnici općine Oriovac sa sljedećim

D N E V N I M    R E D O M :

1. Očitovanje na dopis Ministarstva znanosti i obrazovanja – izvjestitelj Antun Pavetić
2. Usvajanje zapisnika sa 19.  i 20. sjednice  Općinskog vijeća
3. Aktualan sat
4. Statutarna odluka o izmjeni i dopuni Statuta općine Oriovac – izvjestitelj Anica Hemen
5. Donošenje Odluke o izradi V. izmjena Prostornog plana uređenja općine Oriovac – izvjestitelj Anica Hemen
6. Izvješće o provedbi Plana gospodarenja otpadom na području općine Oriovac u 2019.godini. – izvjestitelj Antun Pavetić
7. Izvješće o radu Načelnika za period srpanj – prosinac 2019.godine. – izvjestitelj Antun Pavetić
8. Izvješće o ostvarenju Programa utroška sredstava naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru na području općine Oriovac u 2019.godini – izvjestitelj Anica Hemen
9. Izvješće o primjeni agrotehničkih mjera i mjera za uređenje poljoprivrednih rudina na području općine Oriovac u 2019.godini – izvjestitelj Anica Hemen
10. Izvješće o korištenju sredstava od promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u 2019.godini. – izvjestitelj Anica Hemen
11. Izvješće o utrošku sredstava ostvarenih od zakupa, prodaje, zakupa za ribnjake, prodaje izravnom pogodbom, privremenog korištenja i davanja na korištenje izravnom pogodbom poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području općine Oriovac – izvjestitelj Anica Hemen
12. Donošenje Odluke o prodaji poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu općine Oriovac – izvjestitelj Antun Pavetić
13. Izvješće o provjeri formalnih uvjeta prijavljenih kandidata za izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih općine Oriovac i utvrđivanje popisa važećih kandidatura – izvjestitelj Anica Hemen
14. Donošenje Odluke o izboru članova Savjeta mladih općine Oriovac – izvjestitelj Anica Hemen
15. Donošenje Odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina na području općine Oriovac u 2020.godini.- izvjestitelj Anica Hemen
16. Donošenje Odluke po raspisanom natječaju za prodaju nekretnina u Poduzetničkoj zoni „Čaplja“ Oriovac – izvjestitelj Anica Hemen
17. Donošenje Odluke o prodaji nekretnina u vlasništvu općine Oriovac – izvjestitelj Anica Hemen

 S poštovanjem,

 
PREDSJEDNIK VIJEĆA
OPĆINE ORIOVAC

dr.sc. Josip Jagodar

pdfP O Z I V

 

8. Pokladno jahanje općine Oriovac

pokladno jahanje 2020Stari običaji pokladnog jahanja oživljeni su protekle subote u općini Oriovac i na ulice izmamili brojne mještane. Velik odaziv jahača od Zagreba i Varaždina do Iloka, njih preko 60 točno u podne ispred župne crkve sv. Emerika službeno je započelo program Pokladnog jahanja, mainestacije koju Općina Oriovac čuva od zaborava i organizira već 8 godina. Ondje su ih dočekali predstavnici Općine, Županije i Udruga vinogradara i voćara koja im je pripremila kratku okrijepu.
Lijepo vrijeme okupilo je tako i mnoštvo mještana, a izumiranjem ovakvih običaja u cijeloj Slavoniji, ovo je pokladno jahanje idealna prilika i atrakcija onim najmlađima koji su priliku koristili za upoznavanje ovih plamenitih životinja.
Povezujući i ostala mjesta u općini, konjanici su se zaputili u smjeru zapda pri čemu su ih dočekali mještani Kujnika ispred svog društvenog doma, a potom u centru Lužana te kod obitelji Ivić i na samom koncu u Živikama kod obitelji Kerekević na njihovom Turističkom obiteljskom gospodarstvu. Ondje su ih dočekale prave slavonske delicije jer je obitelj Kereković upravo po tome prepoznatljiva.

FOTOGALERIJA

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora poljoprivrednicima na području općine Oriovac za 2020. godinu

opcina oriovac

Dana 22.01.2020. godine objavljen je Javni poziv za dodjelu potpora poljoprivrednicima na području općine Oriovac za 2020.godinu.
Općinskim proračunom osigurano je ukupno 25.000,00 kuna, odnosno pojedinačno po 5.000,00 kuna za 5 (pet) poljoprivrednika i to po redoslijedu zaprimanja zamolbi.
Na Javni poziv do 05.02.2020.godine zaprimljeno je 7 (sedam) zamolbi, sve udovoljavaju uvjetima iz Odluke i potpora se dodjeljuje slijedećim poljoprivrednicima po redoslijedu zaprimanja i to:

1. Tomislav Nikičić, Ante Starčevića 15, Slavonski Kobaš,
2. Vladimir Margetić, Vladimira Nazora 66, Lužani,
3. Mihael Tandarić, Ante Starčevića 26, Slavonski Kobaš,
4. Vinko Pavković, Živike 93, Lužani,
5. Anto Lalić, Nikole Zrinskog 42, Slavonski Kobaš.

Ovim putem obavještavamo sve zainteresirane da su predviđena sredstva za potpore mladim poljoprivrednicima ISKORIŠTENA.

Udruga mladih iz Oriovca organizirala predavanje na temu "Kako postavljati osobne ciljeve?"

kako postavljati osobne ciljeve 2020 18. veljače 2020. Udruga za mlade Oriovac koja već aktivno djeluje godinu dana za mještane je organizirala predavanje pod nazivom "Kako postavljati osobne ciljeve". Predavač je bio Mario Zulić, diplomirani psiholog, osnivač i glavni urednik portala Nepopularna psihologija. Uz to, u praksi se bavi organizacijskom psihologijom i agilnim metodologijama rada.
Zanimljiva tema iz područja psihologije pronašla je interes kako kod mlađih tako i kod starijih mještana. Mario nas je u uvodu upoznao sa važnosti ciljeva i sposobnosti fokusiranosti na dugoročnu korist kod male djece te načine na koje ciljevi koriste u psihoterapiji i organizacijskoj psihologiji. Fokus predavanja je bio stavljen na karakteristike ciljeva koji imaju veću vjerojatnost postizanja od samog početka. Naučili smo kako takvi ciljevi moraju biti specifični, mjerljivi, izazovni ali dostižni, važni za nas osobno te imati vremenski definiran rok. Publika je bila uključena u davanje primjera iz vlastitog iskustva kako bi se potaknulo razmišljanje o ovim dimenzijama osobnih ciljeva. U zadnjem dijelu predavanja smo se osvrnuli na to kako izgleda mapa postavljanja ciljeva te koje nam to stvari mogu pomoći u ostvarivanju cilja kao i one koje nam mogu biti prepreke. Zanimljivo je istaknuti kako je naglašeno da naša bliska okolina poput obitelji i prijatelja mogu biti važni resursi ali i prepreke u ostvarivanju naših ciljeva. Nakon pitanja je odvojeno vrijeme za pitanja i raspravu.  
S obzirom da su se tijekom predavanja pokazala zainteresiranost za pitanja i teme vezane uz razvoj i ponašanje djece Udruga je odlučila u svibnju organizirati predavanje psihologa Nepopularne psihologije na tu temu.
Na samom kraju se obratila i predsjednica Udruge Renata Zulić Milača: „Jako smo zadovoljni posječenošću današnjeg predavanja. Ipak je ovo prvi puta da se ovakvo predavanje odvija u našem mjestu, za iduće se nadamo još većem broju posjetitelja. Sve buduće događaje možete pratiti na našoj facebook stranici UMO - Udruga za mlade Oriovac. Novi članovi su dobrodošli da u što većem broju doprinosimo organizaciji sadržaja u našoj Općini.“ Najavila je puno više društvenih i kulturnih događanja u Općini Oriovac. Neka od njih su: natjecanje u igranju šaha, Uskrsne dječje radionice, proljetni hUMOhod Oriovačkim brdom, daljnja predavanja iz područja društvenih znanosti te mnoga druga događanja.

kako postavljati osobne ciljeve 2020 2

kako postavljati osobne ciljeve 2020 5

kako postavljati osobne ciljeve 2020 3

kako postavljati osobne ciljeve 2020 4

 

OGLASI


1.

Jakob Becker d.o.o.  11.11.2019.


Dana 25.11.2019. (ponedjeljak) odvozi se glomazni otpad iz Općine Oriovac.
Građevinski otpad, opasni otpad, traktorske gume, elektronski otpad NE ODVOZIMO!.

 

INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-155, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png