Poboljšanje kvalitete života starih i nemoćnih na području Općine Oriovac

opcinagrbvijestRaspisivanjem pozivnog natječaja za izvođenje građevinskih i obrtničkih radova uređenja prostorija za potrebe „Centra za pomoć“, te nabavu dostavnog vozila Općina Oriovac proteklih dana započela je s realizacijom projekta pod nazivom „Poboljšanje kvalitete života starih i nemoćnih na području Općine Oriovac“ a za čiju je provedbu dio sredstava u iznosu od 489.600,00 Kn osiguran putem darovnice Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Hrvatske tj. kroz Program socijalnog i gospodarskog oporavka (PSGO), a koji je usmjeren isključivo ka gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji područja od posebne državne skrbi. Glavni cilj ovoga projekta predstavlja unaprijeđenje kvalitete i standarda života starijih, nemoćnih i bolesnih osoba s područja naše općine, kao i osiguravanje primjerene razine društvenih sadržaja osobama treće životne dobi, te jačanje održivosti rada Udruge umirovljenika.

Zahvaljujući upravo socijalnoj osjetljivosti čelnih ljudi općine prema najpotrebitijim članovima naše zajednice, realizacija ovoga projekta od iznimnog je značaja za cjelokupno stanovništvo Općine Oriovac, stoga se nadamo da će ovaj pozitivan primjer ujedno potaknuti i sve one koji su u mogućnosti da na bilo koji način vlastitim angažmanom doprinesu sveobuhvatnom razvitku naše općine.

Održana 118. redovita izborno - izvještajna godišnja skupština DVD Oriovac

dvdgodisnja01Dana 28.02.2009. godine s početkom u 18,00 sati u Oriovcu, u prostoru velike sale Hrvatskog doma u Oriovcu, održana je 118. redovita izborno - izvještajna godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Oriovac na kojoj su bili predstavnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava sa područja Vatrogasne zajednice općine Oriovac, čelnici same VZO Oriovac i većine Dobrovoljnih vatrogasnih društava sa područja Županije brodsko-posavske.

Također su nazočili skupštini gostujuća društva iz drugih županija. Tako su iz Osječko - baranjske županije pristupili DVD Donja Motičina i DVD Stipanovci, iz Krapinsko - zagorske županije dragi nam prijatelji iz DVD Bedekovčina i iz Požeško - slavonske županije DVD Bučje, iz Sisačko - moslavačke županije iz DVD Topolovac. Na skupštini su bili nazočni i pod predsjednik Vatrogasne zajednice Županije brodsko-posavske gospodin Stjepan Milašin, zamjenik zapovjednika JVP grada Slavonskog Broda gospodin Željko Vlk, voditelj programa spasilačke opreme Holmatro u poduzeću Vatropromet gospodin Miljenko Šolc.

Također su bili nazočni i sponzori koji su pomogli u radu našeg društva, kojima se i ovim putem zahvaljujemo na učinjenom.

Osim rečenih nazočan je bio i načelnik općine Oriovac, gospodin Antun Pavetić i predsjednik mjesnog odbora Oriovac, gospodin Damir Vučković.

Odmah u početku održavanja skupštine položen je vijenac na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, među kojima su i pripadnici ovog društva te je održana minuta šutnja za sve poginule vatrogasce. Nakon pozdravne riječi predsjednika Skupštine gospodina Mihaela Segetlija te podnesenih izvješća od radu društva tijekom 2008. godine od strane predsjednika društva, zapovjednika, blagajnika i predsjednika Nadzornog odbora, predočen je i Plan rada i financijski plan za 2009. godinu.

Sva izvješća su jednoglasno usvojena. Zatim je jednoglasno donesena razrješnica dosadašnjim čelnicima i čelnim tijelima DVD Oriovac, nakon čega je pristupljeno izboru novih čelnika i čelnih tijela DVD Oriovac. Prijedlog kandidacijskog povjerenstva DVD Oriovac je usvojen jednoglasno javnim glasanjem kako slijedi:

Predsjednik Društva – Antun Jošić
Pod predsjednik – Damir Milašin
Zapovjednik – Dagmar Kratofil
Zamjenik zapovjednika – Hrvoje Milašin
Tajnik – Ivica Terzić
Blagajnik – Pero Cindrić
Spremištar – Mario Butina
Domar – Mato Majetić
Nadzorni odbor – Živko Blažević
Nikola Gabrić
Mirko Zulić
Sud časti –Slavko Maričić
Mijo Nađivan
Antun Rosandić
Pomoćnici zapovjednika – Miroslav Medunić
Goran Štangret
Članovi Upravnog odbora:

Sukladno statutu Društva, Upravni odbor broji 11 članova, a predsjednik, zapovjednik i tajnik su obavezni članovi.

Ostalih 8 članova su :

pod predsjednik – Damir Milašin
zamjenik zapovjednika – Hrvoje Milašin
blagajnik – Pero Cindrić
spremištar – Mario Butina
domar – Mato Majetić
Mario Vlk
Mato Pavlović
Tomislav Jurić

Predstavnici za VZO Oriovac:
Predsjednik Društva i zapovjednik Društva su obavezni
Ostala 2 člana su : Željko Vlk
Živko Blažević

Osobe za zastupanje društva sukladno Statutu DVD Oriovac:

- Antun Jošić, predsjednik DVD Oriovac,
- Dagmar Kratofil, zapovjednik DVD Oriovac,
- Ivica Terzić, tajnik DVD Oriovac.

Prije same pozdravne riječi nazočnih gostiju, ispred DVD Oriovac svom dosadašnjem predsjedniku društva gospodinu Mihaelu Segetlija poklon priznanja za sve što je učinio za DVD Oriovac dodijelio je zapovjednik DVD Oriovac gospodin Dagmar Kratofil i to kip vatrogasca u intervenciji s posvetom : "EL PRESIDENTEU, ZAUVIJEK TVOJE KOLEGE VATROGASCI DVD-A ORIOVAC, 28.02.2009. GODINE". Također mu je uručen i prigodan poklon komplet za pisanje, kemijska olovka i tehnička olovka sa etuiem.

Pokloni su mu uručeni iz razloga što je isti zbog svog posla kojeg radi mora preseliti u Zagreb te se više neće moći baviti vatrogastvom u tolikoj mjeri u ovom društvu kao do sada, što je svim članovima ovog društva od sveg srca žao. No unatoč tome sve ono što je dobro učinio za ovo društvo ostaje zapisano u ovom društvu i sjećanjima svih članova društva te i dalje član DVD Oriovac.

Poslije pozdravne riječi gostiju i drugih uzvanika, uručena su i priznanja zaslužnim vatrogascima DVD Oriovac i to

VATROGASNA SPOMENICA ZA 10 GODINA

TOMISLAV JAKOVINA
BERNARD SEGETLIJA

VATROGASNA SPOMENICA ZA 30 GODINA

MIROSLAV MEDUNIĆ
HRVOJE MILAŠIN
DARKO VLK,

te zahvalnice sponzorima i donatorima DVD Oriovac. Nakon održane skupštine priređen je i domjenak za sve uzvanike.

Ishođena potpora fonda za zaštitu okoliša

Prepoznavši zaštitu okoliša kao neizostavan segment budućeg razvitka općine koji je usmjeren ka održivosti, ovih dana Općina Oriovac zaprimila je Odluku o dodjeli sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike i to u iznosu od 450.000,00 Kn.

Naime, tijekom mjeseca kolovoza 2008. godine Općina Oriovac aplicirala je na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za dodjelu sredstava projektima u području poticanja energetske učinkovitosti.

Projektom izgradnje ekološke javne rasvjete na području općine, Općina Oriovac želi doprinijeti aktivnom integriranju zaštite okoliša u sve sfere svakodnevnog života, unaprijediti kvalitetu života stanovništva, te svakako doprinijeti povećanju energetske učinkovitosti na cjelokupnom području općine.

Čijalo perja

Kulturno umjetničko društvo „Graničar” iz Lužana i ove godine organizira tradicionalnu manifestaciju pod nazivom „Čijalo perja” koja će se ove godine održati u subotu, 31. siječnja u Hrvatskom domu u Lužanima.

Premda tog običaja u našim selima više nema, KUD „Graničar“ uspio je sačuvati od zaborava ovu aktivnost koja je svojevremeno bila uobičajena u seoskim domovima za vrijeme dugih zimskih večeri. Žene bi se okupile u jednoj kući i uz pjesme i pripovijedanje dogodovština čijale perje koje bi domaćica pripremila, dok bi se muškarci zabavljali uz slasni zalogaj i dobru kapljicu. Čijanje perja nikomu nije bio težak posao jer je to redovito bio samo prvi dio večeri. Nakon obavljena posla seosko druženje bi se nastavilo uz pjesmu koja se znala oriti i do kasnih večernjih ili ranih jutarnjih sati. Upravo je zato lijepo znati kako su naši stari sve to i s koliko ljubavi nekad radilo.
Uz domaćine u programu će sudjelovati još pet kulturno umjetničkih društava:

• HKUD „Radost” iz Sela (kraj Siska)
• KUD „Klasje” iz Privlake
• KUD „Šokadija” iz Bocanjevaca
• KUD „Seljačka sloga” iz Šljivoševaca
• KUD „Veseli Slatinčani” iz Starog Slatinika

Po završetku službenog dijela programa sve prisutne zvucima tamburice uveseljavati će tamburaški sastav „Šokački cvit”.

Prema najavama organizatora, program će započeti u 19,00 sati a glavni pokrovitelj ovog izuzetno zanimljivog događaja je Općina Oriovac.

Biti će to još jedan u nizu događanja kojim se želi doprinijeti očuvanju tradicijskih običaja i izvorne kulturne baštine našega kraja, stoga ovim putem pozivamo sve mještane Općine Oriovac, posebice mlađe naraštaje da se odazovu, te posjete „Čijalo perja“.

Blagdan sv. Vinka

svvinkoUsusret nadolazećem blagdanu sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, u organizaciji Udruge vinara, voćara i vinogradara iz Oriovca, te pod pokroviteljstvom Općine Oriovac, dana 22.01.2009. godine u prijepodnevnim satima u središtu Oriovca ugostiti ćemo veseli autobus „VINOBUS“.

Naime, radio postaja „Slavonija“ tradicionalno svake godine organizira veseli autobus „VINOBUS“ koji povodom proslave „Vincekova“ obilazi najznačajnije proslave na području Brodsko - posavske županije, te javljanjem uživo sa svih lokacija svojim slušateljima prenosi dio zimske atmosfere povodom obilježavanja tradicionalne svetkovine kada se blagoslivljaju trsovi vinove loze, te obilježava početak nove vinogradarske godine.

Osnovana Turistička zajednica Općine Oriovac

U utorak 14. prosinca 2010. godine u općinskoj vijećnici održana je osnivačka skupština Turističke zajednice Općine Oriovac. Na skupštini su izabrani članovi Turističkog vijeća, Nadzornog odbora, kao i predstavnici oriovačke turističke zajednice u županijskoj turističkoj zajednici. Za predsjednika Turističke zajednice Općine Oriovac izabran je načelnik Općine Antun Pavetić.

Nakon završenog izbornog dijela skupštine govorilo se o resursima i mogućnostima razvoja kontinentalnog turizma na području Općine Oriovac. Tako je, između ostalog, najviše govora bilo o ornitološkom rezervatu u kojem borave vrlo rijetke vrste ptica močvarica, te o mogućnostima razvoja vinskih cesta. Nadalje, spomenuta je mogućnost turističkog spajanja sa susjednom Općinom Brodski Stupnik kako bi se ujedinila cjelokupna ponuda dobrih vina i vinskih cesta.

Navedeni potencijali, uz gastronomiju, lov i ribolov, zasigurno mogu biti temelj daljnjeg razvijanja turizma na ovome području.

Svečana primopredaja novog vatrogasnog vozila DVD „Oriovac“

Dana 03. prosinca 2010. godine u 13,00 sati od strane proizvođača poduzeća "Flammifer" d.o.o. iz Ozlja, izvršena je isporuka novog vatrogasnog vozila za potrebe stožernog vatrogasnog društva Vatrogasne zajednice Općine Oriovac, DVD „Oriovac“ i to vozilo marke "Mercedes Benz 1622 K ATEGO", pogon 4 x 2, posada 1+2.

Na svečanoj primopredaji nazočili su predstavnici poduzeća "Flammifer" d.o.o. iz Ozlja, dožupan Brodsko-posavske Županije, gospodin Davor Vlaović, načelnik Općine Oriovac, gospodin Antun Pavetić, zamjenik načelnika Općine Oriovac, gospodin Ivan Kuzmić, zapovjednik JVP Grada Slavonskog Broda, gospodin Ivan Vuleta, zamjenik zapovjednika JVP Grada Slavonskog Broda, gospodin Željko Vlk, predsjednik VZŽ Brodsko-posavske, gospodin Milan Šulter, predsjednik VZO Oriovac, gospodin Stjepan Milašin, zapovjednik VZO Oriovac, gospodin Damir Milašin, članovi predsjedništva i zapovjedništva VZO Oriovac, pročelnik DUZS Slavonski Brod, gospodin Pavo Baričić. Nazočan je bio i župnik Župe Sv. Emerika iz Oriovca, velečasni gospodin Zvonimir Marjanović.

Nakon pozdravne riječi predsjednika DVD „Oriovac“, gospodina Antuna Jošića, s par riječi se obratio gospodin Krešimi Košec, direktor poduzeća "Flammifer" d.o.o., kojom prilikom je investitoru načelniku Općine Oriovac, gospodinu Antunu Pavetić predao ključeve novog vozila. Zatim se okupljenima obratio i načelnik Općine Oriovac, gospodin Antun Pavetić, koji je istaknuo da je ovo veliki dan za cijelu Općinu Oriovac, a nadasve za vatrogasce DVD „Oriovac“, koji će koristiti novo vozilo u zaštiti i spašavanju života i imovine građana Općine, u kojoj je stručno rečeno velika požarna opterećenost zbog kemijske i drvne industrije. Zatim je ključeve od vozila predao predsjedniku DVD „Oriovac“, gospodinu Antunu Jošić.

Predsjednik DVD „Oriovac“, riječ je predao dožupanu gospodinu Davoru Vlaović koji je istaknuo da je ovo zaista veliki događaj za Općinu Oriovac i dobrovoljne vatrogasce, jer na području ove Općine je zaista velika požarna opterećenost, a to je više nego dovoljan razlog za nabavku ovakvog vozila.

Nakon pozdravnih riječi župnik župe Sv. Emerika u Oriovcu, velečasni gospodin Zvonimir Marjanović je blagoslovio novo vatrogasno vozilo, uz želju da ga se što manje koristi.

Poslije blagoslova, predsjednik DVD „Oriovac“ se još jednom zahvalio svima koji su omogućili nabavku vozila te ključeve predao zapovjedniku DVD „Oriovac“, gospodinu Dagmaru Kratofil, koji se također zahvalio svima koji su omogućili nabavku vozila te istaknuo da će pripadnici Vatrogasne postrojbe DVD „Oriovac“, nastojati opravdati ukazano povjerenje nabavkom novog vozila. Zatim je ključeve vozila predao vatrogascu – strojaru gospodinu Dejanu Šimunović, koji je pokrenuo vozilo i otvorio sve pretince na vozilu kako bi se moglo vidjeti što se sve nalazi u vozilu i što je sve potrebno jednoj suvremenoj vatrogasnoj postrojbi za osnovnu djelatnost.

Za istaknuti je dio opreme vozila, a to je spremnik vode od 5000 l, spremnik pjenila od 500 l, motorna pila, razni ručni alati, agregat za el. energiju snage 5 kW, rasvjetni stup koji se podiže do visine od 5 m, kombinirani hidraulični alat za spašavanje "Holmatro Core" i još puno, puno više razne osnovne vatrogasne opreme, najboljih proizvođača vatrogasne opreme.Nakon prikaza vozila i opreme, priređen je i domjenak u vatrogasnom domu DVD „Oriovac“.

Članovi DVD-a koriste ovu prigodu da se još jednom zahvale svima koji su omogućili nabavku ovog vozila, osobito načelniku Općine Oriovac, gospodinu Antunu Pavetiću i Općinskom vijeću Općine Oriovac, što su podržali projekt nabavke gore navedenog vozila te u ovim teškim vremenima financirali ovaj projekt.

Također se zahvaljujemo djelatnicima poduzeća "Flammifer" d.o.o. iz Ozlja, što su krajnje profesionalno i stručno izvršili sve radove na vozilu i poštivali sve iz dokumentacije za nabavku ovog zaista dragocjenog vozila.FOTOGALERIJA...

Zakup poljoprivrednog zemljišta

Na temelju Zakona o poljoprivrednom zemljištu Općina Oriovac raspisala je Javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Oriovac u k.o. Radovanje, k.o. Oriovac, k.o. Kujnik, k.o. Bečic, k.o. Lužani, k.o. Malino, k.o. Živike, k.o. Ciglenik Lužanski, k.o. Slavonski Kobaš, blok Bubnjare k.o. Lužani i k.o. Slavonskim Kobaš i blok Grlić k.o. Slavonski Kobaš.

Ponude u pisanom obliku sastavljaju se isključivo na obrascu Ponude za kupnju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Općine Oriovac. Obrazac ponude može se preuzeti u Općini Oriovac, radnim danom od 7.00 do 15.00 sati ili na internet stranici: www.oriovac.hr. Ponude se dostavljaju poštom, preporučenom pošiljkom u zatvorenim omotnicama, s naznakom: „Ponuda za zakup poljoprivrednog zemljišta - ne otvaraj“, na adresu: Općina Oriovac, Trg hrvatskog preporoda 1, 35250 Oriovac, u roku 15 dana od dana objave u tjedniku „Posavska Hrvatska“.

Javno otvaranje ponuda bit će 20. prosinca 2010. godine u vijećnici Općine Oriovac s početkom u 12,00 sati.
Više informacija o ovom natječaju možete naći u rubrici Natječaji ili klikom na ovaj link.

Obilježavanje blagdana Svetog Nikole

Mjesec prosinac donosi mnogo dana radosti i veselja, ali i jednu posebnu noć. U toj noći čizmice, cipele, i papuče moraju biti čiste i uredne. Jer u toj noći, dok svi spavaju sveti Nikola stavit će u njih darove za djecu.

Za svoje najmlađe stanovnike pobrinula se i Općina Oriovac osiguravši 900 darova koje će Sveti Nikola 06. prosinca podijeliti na području Općine.

Program:
Vrtić u 9.15 sati,
OŠ „Dr.Stjepan Ilijašević“ od 1. do 4. razreda 9.30 sati,
Dom Oriovac 0 - 7 god. u 10.00 sati,
Slavonski Kobaš 0 - 10 god. u 10.30 sati,
Lužani 0 - 10 god. u 11.00 sati,
Živike i Pričac 0 - 10 god. u 11.15 sati,
Ciglenik i Bečic 0 - 10 god. u 11.45 sati,
Malino 0 - 7 god. u 12.00 sati.

Zimske službe spremne

Sukladno najavama meteorologa idući nas tjedan očekuju prve snježne padaline. I dok će snijeg najmlađe sugrađane razveseliti, mnogim vozačima i nije baš drag. No kako nam javljaju iz Zimske službe za ceste, koja na području Brodsko-posavske županije skrbi o 805 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta, razloga za brigu nema.

Naime, popravljen je i obnovljen vozni park, koji broji 14 voznih jedinica opremljenih plugovima i rasipačima. Vodeći se prošlogodišnjim iskustvima ove godine naručeno je 15% više soli nego lani. Trenutno se na skladištu nalazi 1200 tona soli, što predstavlja 40% količine, koja će biti utrošena ove zime, predviđaju iz zimske službe.

Iz županijske Zimske službe za ceste poručuju kako su spremni za sve zimske uvjete na cesti koji nas očekuju, te kako nema razloga za zabrinutost vozača.

Visoka pobjeda NK „Oriolika“

U subotu je u predzadnjem kolu jesenskog dijela prvenstva 4. Hrvatske nogometne lige NK „Oriolik“ postigao vrlo visoku pobjedu od 5 : 0 protiv NK „Hajduka“ iz Pakraca. U odličnoj igri „Oriolika“ najviše se istaknuo Goran Jurić koji je postigao hat-trick i time potvrdio kako je trenutno u vrhunskoj formi. Uz Jurića su se još u listu strijelaca upisali i Josip Caban, te Dominik Milanković.

U zadnjem kolu ovog dijela prvenstva „Oriolik“ ide na gostovanje kod NK „Valpovke“ gdje će pokušati osvojiti nova tri boda i time osigurati 2. mjesto na tablici. Pobjedom u zadnjem kolu u Valpovu nogometaši „Oriolika“ zadržali bi izvrsno raspoloženje i pobjednički mentalitet s kojim bi u nastavku natjecanja krenuli u osvajanje novih bodova, te osigurali ulazak u 3. Hrvatsku nogometnu ligu.

Nogometaši „Oriolika“ uz 100 % - tni učinak na svom terenu, što se nije dogodilo u povijesti kluba, u ovoj su polusezoni postigli više golova nego u cijelom prošlogodišnjem natjecanju. Ekipa iz Oriovca ima i izvrsne statističke podatke, tako je Goran Jurić drugi strijelac lige, Dominik Milinković treći, a napad i obrana „Oriolika“ drugi su po učinku u 4. Hrvatskoj nogometnoj ligi.

OGLASI


INFORMACIJE


reciklazno

dimnjacarske usluge

PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

meridiana slavonica logo 2

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalna redarica:
Josipa Gavran Ećimović
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Reciklažno dvorište
Mob. 099-490-3009


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png