Poduzetnička zona „Čaplja“

Prilikom posjeta državne tajnice gđe. Tihane Kraljić ispred Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske, 28. srpnja 2010. godine u Općini Nova Kapela potpisani su ugovori po projektu “Razvoj poduzetničkih zona” između resornog Ministarstva, te odabranih korisnika s područja Brodsko-posavske županije koji su odabrani temeljem javnog poziva za razvoj poduzetničkih zona koje je objavilo navedeno Ministarstvo, a sukladno provedbi Operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2010. godinu.
Na navedeni javni poziv aplicirala je i Općina Oriovac s projektom razvoja Poduzetničke zone „Čaplja“ u Oriovcu i to za izgradnju prometne i komunalne infrastrukture unutar poduzetničke zone. S obzirom da je javni poziv otvoren do iskorištenja planiranih sredstava, zamjenik župana za gospodarstvo Brodsko – posavske županije Davor Vlaović zajedno sa državnom tajnicom najavio je da će u 3 tranši isplate predviđenih sredstava biti uvrštena i Općina Oriovac s projektom razvoja Poduzetničke zone „Čaplja“, koja se očekuje upravo u mjesecu rujnu, a koja sredstva će biti utrošena u izgradnju prometnica i vodoopskrbnog sustava unutar navedene poduzetničke zone.

Opet poplave u Oriovcu

U nedjelju 18. srpnja u prijepodnevnim satima uže središte naselja Oriovac i naselje Kujnik je pogodio prolom oblaka praćen iznimno velikom količinom oborina. U kratkom vremenskom razdoblju pala je velika količina kiše koju postojeći sustav odvodnje oborinskih voda nije mogao prihvatiti. Voda je poplavila vrtove, a na pojedinim mjestima je ušla i u stambene objekte. Ispod podvožnjaka u Oriovcu došlo je do začepljenja odvoda te je voda na tom mjestu bila visoka do 2 m, zbog čega je cesta Oriovac-Slavonski Kobaš nekoliko sati bila zatvorena za sav promet. Na cesti prema groblju te na još nekoliko lokacija došlo je do većih odrona zemlje.

DVD Oriovac i DVD Malino su odmah izašli na teren, a Općina je angažirala i tvrtku IKS da svojim građevinskim strojevima pomogne pri čišćenju kanala i odvoda.

U ponedjeljak su nadležne službe izašle na teren kako bi procjenile štetu. Prema prvim informacijama čini da je šteta relativno mala, budući da je navedena vremenska nepogoda pogodila ograničeno područje.

Nakon što su područje Općine poplave pogodile čak dva puta u manje od dva mjeseca, načelnik Općine Antun Pavetić je najavio da će se iznaći potrebna financijska sredstva te hitnim postupkom sanirati najkritičnija područja, tzv. uska grla u sustavu u odvodnje, kako bi se ovakve situacije izbjegle u budućnosti.

Održane 3. Ribarske večeri pod Bajerom

Tijekom ljeta se u Općini Oriovac svakog vikenda održava niz zanimljivih manifestacija. Tako su u subotu 17. srpnja u Slavonskom Kobašu održane 3. Ribarske večeri pod Bajerom. Manifestacija, zamišljena kao ugodno druženje uz jela od ribe, i ove je godine privukla velik broj posjetitelja. Općina Oriovac je za održavanje manifestacije donirala 250 kg konzumne ribe, dok je ostatak pribavio organizator NK Slavonac iz Slavonskog Kobaša, koji je prodajom ribe po simboličnim cijenama prikupljao sredstva za svoj rad i sudjelovanje u prvenstvu.

60. godišnjica DVD-a Živike - Pričac

Ovih je dana obilježena 60. godišnjica djelovanja DVD-a Živike-Pričac. Na proslavi se okupilo nekoliko stotina vatrogasaca iz Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, a svečanost je svom dolaskom uveličao i zamjenik župana Davor Vlaović.

Program je započeo održavanjem svečane sjednice Društva, u okviru koje su dodijeljena priznanja istaknutim članovima i mještanima, dok su zlatnim medaljama za dugogodišnji doprinos radu Društva odlikovani Stjepan Pavković-Tolarić, Zlatko Kereković, Vinko Kereković te Vjekoslav Kereković. Nakon svečanog mimohoda gostujućih vatrogasnih društava, članovi DVD-a Oriovac su održali vatrogasnu vježbu.

Proslava je održana pod pokroviteljstvom Općine Oriovac, koja kontinuirano skrbi o razvoju vatrogastva na svom području. Tako je ove godine Općina izdvojila 1,1 milijun kuna vlastitih proračunskih sredstava za nabavu novog vatrogasnog vozila za DVD Oriovac, čija se isporuka očekuje krajem ljeta.

Na području Općine Oriovac postoji duga tradicija vatrogastva, tako da će 22. kolovoza DVD Slavonski Kobaš obilježiti 80. godišnjicu, a sljedeće godine DVD Oriovac čak 120. godišnjicu postojanja kao jedno od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava u Hrvatskoj.

Obnova crkve Sv. Emerika

Nastavljaju se radovi na obnovi crkve sv. Emerika u Oriovcu. Kako je riječ o značajnom primjeru neoklasicističke gradnje, svi radovi se obavljaju pod stručnim nadzorom Konzervatorskog odjela Brodsko-posavske županije.

Tijekom prošle godine završena je prva faza radova, obnova crkvenog tornja. Osim izmjene bakrenog lima kupole, tom prilikom je učvršćena i pocinčana ograda platforme oko crkvenog tornja koja služi kao vidikovac. Radove vrijedne 650.000,00 kuna najvećim je djelom financiralo Ministarstvo kulture, a dio je prikupljen donacijama mještana. Izvođač radova je bila majstorska radionica „Kovačiček“ iz Varaždina koja se specijalizirala za radove na tornjevima i crkvama.

Trenutno je u tijeku druga faza obnove crkve koja obuhvaća radove obnove fasade. Kako je crkva tijekom godina nestručno obnavljana, velik dio izvornih ukrasa na fasadi je bio prekriven slojevima žbuke. U suradnji sa Konzervatorskim odjelom rekonstruirati će se izvorni izgled te će crkva ponovno zasjati starim sjajem.

Oriovačke žetvene svečanosti 2010

KUD Luka Ilić Oriovčanin deveti put za redom organiziralo je manifestaciju pod nazivom Oriovačke žetvene svečanosti. Ove godine nastupilo je 10 društava uključujući i dječju skupinu društva domaćina. Osim njih gostovali su : KUD Josip Šošić iz Tenje,KUD Slavonija iz Gornjih Andrijevaca, KUD Brest iz Brestače, KUD Bektež iz Bekteža, KUD Seljačka sloga iz Zadubravlja, KUD Ravnica iz Oštre Luke i Boka u BIH, Folklorni ansambl Zdenac iz Garešnice, KUD Eugen Kumičić iz Slavonskog Broda i KUD Mala Gorica iz istoimenog mjesta.

Također, neizostavni su bili i konjogojci iz okolnih mjesta , a ove godine povorka je uljepšana i jednom kočijom iz Državne ergele Lipik. KUD Luka Ilić Oriovčanin iz Oriovca ove godine obilježava 30-u godišnjicu svog rada i u povodu obljetnice društvo j e izdalo drugi po redu nosač zvuka pod nazivom "Procvjetala grana jorgovana". Nakon kulturno-umjetničkog programa brojne goste i sudionike u prekrasnom oriovačkom parku zabavljao je TS Prijatelji.


Oriovita 2010

Tijekom proteklog vikenda 4. i 5. lipnja održana je tradicionalna 13. po redu, a druga županijska smotra vina „Oriovita“. Ove godine prijavljeno je ukupno čak 120 uzoraka vina. Vina su ocjenjena tjedan dana prije manifestacije pod vodstvom Ivice Peraka enologa iz Kutjeva. Ukupno je 11 vina ocjenjeno zlatnom plaketom, a šampionom je proglašena graševina iz 2009. godine vlasnika Tomislava iz Sibinja čiji se vinogradi nalaze u Oriovačkim brdima.

Kako je već tradicija u sklopu Oriovite koju organizira Udruga vinogradara i voćara Općine Oriovac održana je i fišijada u organizaciji ŠRU „Šaran“ iz Oriovca na koju se prijavilo 39 kotlića. Po drugi put organiziran je i poljoprivredno gospodarski sajam na kojem je sudjelovalo 36 izlagača.

Popodnevnom druženju i dodjeli priznanja nazočili su župan Brodsko - posavske županije Danijel Marušić, zamjenik župana Davor Vlaović, načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić, te časnici hrvatske vojske koji su sudjelovali nekoliko dna ranije u aktivnostima obuzdavanja rijeke Orljave.

Priznanje za najbolji fiš uručio je predsjednik Ribolovnog saveza hrvatske, gosp. Vladimir Sever.

S obzirom na ukupni broj uzoraka vina, broja prijavljenih kuhara za fiš, broja izlagača na gospodarskom sajmu i broju nazočnih uzvanika, manifestacija „Oriovita“ zauzela je zavidno mjesto među gospodarsko - turističkim manifestacijama u Brodsko - posavskoj županiji.


Proglašeno stanje elementarna nepogode

Uslijed velikih količina oborina koje su padale u posljednjih par dana na čitavom području Brodsko -posavske županije došlo je do plavljenja polja, prometnica i kuća. Prouzročene su velike štete na poljoprivrednim kulturama, gospodarskim i infrastrukturnim objektima.

Stoga je 01.06.2010. godine Župan Brodsko - posavske županije proglasio stanje elementarne nepogode na području cijele županije.

IV Vatrogasni kup DVD-a Oriovac

20. lipnja 2010. Godine na nogometnom stadionu NK „Oriolik“ u Oriovcu održat će se IV Vatrogasni kup DVD-a Oriovac. U 8:00 h počinje prijava natjecateljskih ekipa, a svečano postrojavanje i otvaranje natjecanja u 9:00 h.

Kategorije natjecanja:

Djeca od 6 – 12 godina, muška I ženska
Mladež od 12 – 16 godina, muška I ženska
Seniori A (muški I ženski) – vježba sa VMŠ
Seniori B (muški I ženski) – vježba sa VMŠ

Na natjecanju će se izvoditi dvije vježbe prema pravilniku HVZ-a o vatrogasnim natjecanjima, bez štafetne utrke, a za obračun se uzima vrijeme bolje vježbe .

Za prvoplasirane ekipe iz svake kategorije osigurani su pehari i medalje, svaka kipa će dobit priznanje za sudjelovanje na natjecanju, te je za sve sudionike natjecanja osiguran ručak s pićem koji je uključen u kotizaciju, koja će iznositi po ekipi (10 + 1) 250,00 kn.

Ukoliko se odlučite za dolazak na IV KUP DVD-a Oriovac molimo da nam javite najkasnije do 10. lipnja 2010. na brojeve telefona priložene dnu teksta (također se ekipe mogu prijaviti i na sam dan natjecanja Prijemnom odboru uz raniju telefonsku najavu do gore rečenog datuma, a poradi organiziranja obroka (grah s kobasicom) i ostale prateće dokumentacije).

Uplate kotizacije molimo izvršiti na Ž.R. Hypo Alpe Adria bank br. 2500009 - 1102176391 ili za ekipe iz inozemstva na broj - IBAN: HR13 2500 0091 1021 7639 1

Osobe za kontakt i prijavu natjecatelja te sve potrebne informacije:

Predsjednik Antun Jošić – 091/1891-001
Zapovjednik Dagmar Kratofil - 091/ 1891-000
Tajnik Ivica Terzić - 091/1891-004

VATRU GASI, BRATA SPASI!

Dan sv. Florijana

Svim vatrogascima, ma gdje bili čestitamo 4. svibnja, dan vatrogastva i ujedno Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca!

Što manje požara, više druženja!

Vatru gasi, brata spasi!
Dobrovoljno vatrogasno društvo Oriovac

Dan Općine Oriovac

U subotu 17. travnja 2010. godine obilježava se Dan Općine Oriovac. Program započinje u 9:30 sati Svetom misom u crkvi SV. Emerika u Oriovacu, zatim slijedi polaganje vijenaca kod spomen obilježja poginulim braniteljima i svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Oriovac u Hrvatskom domu Oriovac.

Program obilježavanja dana Općine završiti će svečanim domjenkom i druženjem.

OGLASI


INFORMACIJE


reciklazno

dimnjacarske usluge

PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

meridiana slavonica logo 2

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalna redarica:
Josipa Gavran Ećimović
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Reciklažno dvorište
Mob. 099-490-3009


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png